Klimaatverandering slecht voor ozonlaag

De uitstoot van broeikasgassen kan het herstel van het gat in de ozonlaag vertragen of zelfs voor lange tijd onmogelijk maken, zo stelt een nieuwe studie.
 Onderzoek van de Johns Hopkins University in Baltimore en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wijst erop dat de opwarming van de aarde kan leiden tot een verandering in de luchtcirculatie in de atmosfeer boven de tropen en de zuidelijke hemisfeer. Door die verandering zouden de ozonniveaus in die gebieden moeilijk of niet hersteld kunnen worden. Wetenschappers vermoeden al langer een link tussen de twee milieuproblemen, maar het nieuwe onderzoek maakt voor het eerst een wetenschappelijk onderbouwde simulatie.
“De klimaatverandering wijzigt de snelheid waarmee lucht door de lagere atmosfeer getransporteerd wordt”, verklaart Darryn W. Waugh, de hoofdauteur van de studie in het wetenschappelijke tijdschrift Geophysical Research Letters. “Omdat de lucht sneller van plaats verandert, wordt er minder ozon aangemaakt.

Huidkanker


Volgens atmosferisch wetenschapper Dan Lubin kunnen de nieuwe resultaten slecht nieuws zijn voor de bevolking in die delen van de wereld. Als de ozonconcentraties er niet herstellen tot het niveau voor 1960, “lopen mensen met een bleker huidtype in landen als Australië en Nieuw-Zeeland, en waarschijnlijk ook in Chili en Argentinië, in de 21e eeuw een grotere kans op huidkanker dan in de 20e eeuw”, zegt hij.
Ozon is een natuurlijk gas in de atmosfeer dat ultraviolet licht uit de zonnestralen filtert. Dat licht is schadelijk voor levende wezens en kan onder meer huidkanker veroorzaken. De ozonlaag heeft sinds de jaren zeventig te lijden onder stoffen die door de mens gemaakt zijn. Eind de jaren tachtig sloten de meeste landen zich aan bij het Montreal Protocol, een internationaal verdrag dat de productie van dergelijke stoffen langzaam uitfaseert.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.