Klimaatverandering verandert golven

De klimaatverandering zal de gemiddelde hoogte van de golven in het zuidelijk halfrond verhogen, en in het noordelijk halfrond verlagen. Dat blijkt uit een studie in Nature Climate Change.

In minstens 7 procent van de oceanen wereldwijd zal de golfslag met 20 tot 30 centimeter verhogen, stellen de onderzoekers van de Universiteit van Kyoto in Japan. Dat is het gevolg van intensere westenwinden in de zuidelijke hemisfeer door de klimaatverandering. Vooral Australië, Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea zullen daar de gevolgen van ondervinden.

De hogere golven hebben belangrijke gevolgen. Ze kunnen schade toebrengen aan koraalriffen en de groei van zeewier, en ze dreigen de sedimentatie rond de kustlijn te beïnvloeden. Bovendien maken ze de visserij moeilijker in het zuidelijk halfrond. Dat is slecht nieuws, want in landen als Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea is de arme kustbevolking erg afhankelijk van vis als bron van dierlijk eiwit.

In een kwart van de oceanen zullen de golven dan weer lager worden, met name in het noordelijk halfrond. Dat is goed nieuws voor de vissers en heeft ook gevolgen voor de kust, waar de erosie vermindert.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.