Klimaatverandering verergert Australische natuurrampen

Australië kijkt de komende decennia aan tegen meer en zwaardere natuurrampen ten gevolge van klimaatverandering. Dat blijkt uit een recent rapport van de Australische klimaatcommissie. Experts waarschuwen dat het dringend tijd is om de CO2-uitstoot onder controle te krijgen.

  • Tim Swinson Overstromingen in Queensland in 2010 en 2011 kostten Australië bijna 4 miljard euro. Tim Swinson

Volgens het rapport, The Critical Decade: Extreme Weather, worden de hittegolven, bosbranden en overstromingen waar Australië vaak mee te kampen krijgt, grotendeels veroorzaakt door klimaatverandering. Bovendien zijn wetenschappers ervan overtuigd dat als de uitstoot van koolstofdioxide niet drastisch wordt ingeperkt, de frequentie en intensiteit van de natuurrampen alleen maar zal toenemen. Zo zullen belangrijke landbouwgebieden in het zuidoosten en zuidwesten meer kans lopen op droogteschade. Ook de kans op meer economische schade stijgt, waarbij het rapport verwijst naar de bosbranden in Victoria van 2009 en de overstromingen in Queensland van 2010 en 2011. Die kostten Australië samen meer dan 7 miljard euro.  

Hitte breekt alle records

De meeste van deze natuurfenomenen worden veroorzaakt door extreme temperaturen. Extreem weer is er altijd geweest. Toch bevat de atmosfeer door de stijgende hoeveelheid broeikasgassen nu aanzienlijk meer hitte. Zo gaat de zomer van 2012-2013 de geschiedenis in als de heetste Australische zomer ooit. Daarbovenop werden in diezelfde zomer ook de heetste maand en de heetste dag ooit opgetekend. In amper 90 dagen sneuvelden er 123 Australische weerrecords. De atmosfeer is veel warmer, natter en energetischer dan vijftig jaar geleden.

De kans dat de extreme temperaturen van het laatste jaar louter berusten op toeval, is klein. ‘Statistisch gezien is er één kans op vijfhonderd dat al deze nieuwe records veroorzaakt worden door een natuurlijke variatie in het weer’, legde hoofdauteur van het rapport Will Steffen uit aan de Australische krant The Age.

Betere voorbereiding

Ondertussen gaan er steeds meer stemmen op voor een betere voorbereiding op toekomstige natuurrampen. Emergency Management Australia (EMA), dat in opdracht van de overheid de crisiscoördinatie van natuurrampen regelt, beperkt zich volgens sommigen te veel tot reageren wanneer hulpverzoeken binnenkomen. In een opiniestuk in The Age pleitte Anthony Bergin, adjunct-directeur van de denktank The Australian Strategic Policy Institute, voor een betere voorbereiding van leger, politie en nooddiensten. ‘De “bel ons als je ons nodig hebt”-aanpak zal in de toekomst niet langer volstaan’, aldus Bergin. ‘Wanneer de natuurfenomenen frequenter worden, zullen onze nooddiensten harder moeten werken om ze minder verstorend te maken. Ze zullen moeten samenwerken met gemeenschappen, zodat meer mensen weerstand kunnen bieden wanneer ze getroffen worden.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.