Klimaatwijziging bedreigt 1,3 miljard mensen in en rond Himalaya (*)

De klimaatwijziging bedreigt nergens zoveel mensen als in de Himalaya-regio. Dat zei de Noorse milieuminister Erik Solheim in de marge van de VN-klimaattop in Kopenhagen.
De waterbekkens van de 33.000 kilometer lange Himalaya leveren water aan 1,3 miljard mensen, in China, Nepal, India, Afghanistan, Bhutan en Pakistan. De gletsjers beslaan een oppervlakte van 100.000 vierkante kilometer en bevatten 12.000 kubieke kilometer water.

Het snelle smelten van die gletsjers wordt aan de stijgende temperaturen toegeschreven. “De gemiddelde temperatuur in de Nepalese hooglanden is gestegen”, zegt Erik Solheim. “Door het smelten van de gletsjers zijn twintig nieuwe meren gevormd, die elk moment kunnen doorbreken en een catastrofe veroorzaken.”

NepalOok al draagt Nepal slechts voor 0,025 procent bij tot de wereldwijde CO2-uitstoot, het hoort wel tot de groep van landen die de zwaarste gevolgen van de klimaatverandering dragen, zegt premier Madhav Kumar Nepal.

De Nepalese regering, die in Kopenhagen de groep van 49 minst ontwikkelde landen aanvoert, hield begin deze maand een kabinetsraad in het basiskamp van de Mount Everest, 5541 meter boven de zeespiegel.

PakistanArshad Muhammd Khan, directeur van het Studiecentrum voor de Impact van Wereldwijde Verandering in Islamabad, wijst ook op kwetsbaarheid van Pakistan. Het land heeft het grootste irrigatienetwerk ter wereld. De Indus, een van de Himalaya-rivieren, is de levenslijn van het land en die hangt voor 80 procent van de Himalaya-gletsjers af.

“De gletsjers smelten sneller dan elders”, zegt Khan. “Verscheidene kunnen al tegen 2035 verdwenen zijn, zoals het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering (VN-klimaatpanel, nvdr) voorspelt.”

Weinig betrouwbare gegevensVolgens experts ontbreken nog accurate en betrouwbare gegevens over het smelten van de Himalaya-gletsjers. Daardoor is het niet mogelijk de juiste maatregelen te treffen, zegt de Nepalese premier Madhav Kumar Nepal.

Pal Prestrud, directeur-generaal van het Centrum voor Internationaal Klimaat- en Milieuonderzoek in Oslo, zegt dat de informatie over de Himalaya verspreid is en moet worden samengebracht. Hij wees ook op het onderzoek dat van 2000 tot 2004 in de Arctische regio gebeurde. Dat kan “inzichten over de Himalaya opleveren, die op vele vlakken gelijkenissen vertoont.”

Volgens Qamar-Uz-Zaman Chaudhry, directeur-generaal van de Pakistaanse meteorologische dienst, is samenwerking tussen de Himalayalanden mogelijk, ondanks de politieke spanningen tussen bijvoorbeeld zijn land en India. “We wisselen nu realtimegegevens uit over tropische meteorologie, zoals cyclonen. We moeten ook samenwerken voor gegevens over de bergen.”
(*) Dit artikel maakt deel uit van een reeks bijdragen van IPS naar aanleiding van de klimaatconferentie in Kopenhagen. ‘Planeet Kopenhagen’ startte op 23 november en loopt tot het einde van de conferentie op 18 december.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2859   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift