Klimaatwijziging slecht nieuws voor bierliefhebbers

De klimaatwijziging is ook slecht nieuws voor bierliefhebbers. Tsjechische onderzoekers hebben vastgesteld dat de kwaliteit van de hop voor pils er flink op achteruitgaat als gevolg van de stijgende temperaturen. Dat heeft vooral gevolgen voor de typische bittere smaak van het bier.
Tsjechië is de bakermat van de pils, het goudgele bier van lage gisting dat zijn naam aan de Tsjechische stad Pilsen te danken heeft. Een belangrijk bestanddeel van het pilsbier is de hop. De lupuline in de hopplant geeft de pils zijn bittere smaak en verlengt ook zijn houdbaarheid.
Volgens klimaatonderzoekers van het Tsjechische Hydrometeorologisch Instituut is de kwaliteit van de Saazhop de laatste vijftig jaar gedaald door de opwarming van de aarde.
Ze kwamen tot die conclusie door gedetailleerde informatie over de weerpatronen, hopoogst en hopkwaliteit van 1954 tot 2006 naast elkaar te leggen. “Zelfs met de bescheiden opwarming die we tot nog toe gekend hebben, zijn de opbrengsten gestagneerd en is de kwaliteit gedaald”, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Agricultural and Forest Meteorology.

Alfazuren


De bitterheid van de hop komt vooral van de alfazuren. Goede Saazhop, die ook in Belgische brouwerijen gebruikt wordt, moet ongeveer 5 procent alfazuren bevatten. Volgens de Tsjechische onderzoekers daalde de concentratie alfazuren met 0,06 procent per jaar de voorbije halve eeuw.
Als de opwarming aan het huidige tempo voortgaat, dan kan de concentratie van alfazuren nog 13 tot 32 procent dalen, blijkt uit simulaties van de Tsjechische onderzoekers. Ook de omvang van de hopoogst kan 7 tot 10 procent achteruitgaan.
Wereldwijd wordt hop in slechts een dertigtal landen gekweekt, de meeste op het noordelijke halfrond. Samen produceren ze meer dan 100.000 ton per jaar. De grootste hopproducerende landen zijn Duitsland en de Verenigde Staten, die samen de helft van de wereldproductie voor hun rekening nemen, gevolgd door China en Tsjechië.
Begin deze maand publiceerde Greenpeace een rapport waarin de milieuorganisatie de Franse wijn een sombere toekomst voorspelt als de huidige opwarming aanhoudt. Volgens Greenpeace worden druivenrassen als de Chardonnay en Pinot Noir gekweekt in gebieden die bekend staan om hun beperkte klimaatschommelingen. Door de stijging van de temperaturen wordt nu al vroeger geoogst en daalt de kwaliteit van de druif, onder meer doordat ze meer suikers bevat, aldus het rapport.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.