Klimaatwijziging verkleint tarweoogst nog meer

Door de stijgende temperaturen zullen tarweoogsten in veel landen kleiner worden. Volgens Amerikaanse onderzoekers zal de verkleining groter zijn dan tot nog toe was aangenomen.

  • Cimmyt Landbouwer Mohen Singh in zijn tarweveld in Bihar, India. Bij een stijging van de gemiddelde temperatuur met 2 graden Celsius, zal het opbrengstverlies de helft groter zijn dan gedacht. Cimmyt

Onderzoekers van de Stanford-universiteit in de VS stelden vast dat de tarwevelden in de Gangesvlakte, de graanschuur van India, vroeger bruin werden naarmate de gemiddelde temperatuur steeg. Ze baseerden zich op satellietbeelden over een periode van negen jaar. Vooral boven 34 graden Celsius bruint de tarwe sneller. Als de tarwe van groen in bruin verandert, is dat een teken dat ze niet meer groeit.

Met die satellietobservatie in het achterhoofd maakten de Stanford-onderzoekers nieuwe prognoses. Die tonen nog zwaardere gevolgen van de klimaatwijziging dan vorige studies hadden aangegeven.

Als de gemiddelde temperatuur met 2 graden stijgt, dan zal het oogstverlies in de Gangesvlakte ongeveer de helft groter zijn dan gedacht. “Het verbaast mij hoe zwaar de oogstmodellen de waargenomen effecten onderschatten”, zegt David Lobell, expert in de gevolgen van de klimaatwijziging op landbouwgewassen en coördinator van deze studie.

Uit kleinere studies was al gebleken dat de tarweopbrengst met 5 procent daalt voor elke graad dat de gemiddelde temperatuur boven 14 graden gaat. Het nieuwe onderzoek geeft aan dat het verlies heel wat groter zal zijn.

Fotosynthese

Tarwe, een van de belangrijkste landbouwgewassen ter wereld, is slecht bestand tegen hitte. Bij hoge temperaturen valt de fotosynthese stil. De groene tarwe wordt voortijdig bruin, de zaden hebben dan nog te weinig voedingsstoffen gekregen.

Door de klimaatwijziging loopt twee derde van de tarweproductie in arme landen en een kwart van de tarweproductie in rijke landen gevaar, zegt het Internationaal Centrum voor de Verbetering van Maïs en Tarwe (Cimmyt) in Mexico. Het Cimmyt zoekt naar tarwevariëteiten die beter bestand zijn tegen hoge temperaturen. Een van de experimenten betreft een trager groeiende tarwesoort die vroeger geplant kan worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.