Knokkelkoorts slaat weer toe in Paraguay

De regering van Paraguay luidt weer de alarmbel nadat 28 gevallen van knokkelkoorts zijn vastgesteld. Bij de vorige epidemie, in 2006 en 2007, raakten meer dan 28.000 mensen besmet en stierven er 17 patiënten. De meeste recente gevallen werden vastgesteld in het noorden van het land. In het hele land waren 290 verdachte gevallen gesignaleerd: 128 bleken vals alarm, 134 andere worden nog onderzocht.
De regering van Paraguay luidt weer de alarmbel nadat 28 gevallen van knokkelkoorts zijn vastgesteld. Bij de vorige epidemie, in 2006 en 2007, raakten meer dan 28.000 mensen besmet en stierven er 17 patiënten. De meeste recente gevallen werden vastgesteld in het noorden van het land. In het hele land waren 290 verdachte gevallen gesignaleerd: 128 bleken vals alarm, 134 andere worden nog onderzocht.  

Knokkelkoorts of dengue is de snelst groeiende door muggen verspreide ziekte ter wereld. De patiënt vertoont hoge koorts, hevige hoofdpijn, een verlies van eetlust, huiduitslag op borst en benen, misselijkheid en braken. Uit studies blijkt dat de sterftekans tot 1 procent of minder kan worden teruggebracht als de ziekte vroeg genoeg ontdekt en behandeld wordt. “We dringen er daarom op aan dat de mensen de gevallen meteen melden bij welk medisch centrum dan ook en zo een epidemie helpen vermijden”, zegt Iván Allende, verantwoordelijk voor het epidemiologisch toezicht bij het ministerie voor Openbare Gezondheid.

Broeihaarden van muggen



Volgens Allende gaat het niet om een crisis maar wel om een risicosituatie. “In het departement Concepción hebben we een epidemie van lage intensiteit, maar het risico bestaat dat ze zich verspreidt naar andere districten en naburige departementen.” Aan de andere kant van het land, in en rond de hoofdstad Asunción, waar een half miljoen mensen woont, is een verhoging vastgesteld van het aantal broeihaarden van de aedes aegypti, de muggensoort die het virus overdraagt. Allende schat dat 600.000 Paraguayanen het risico lopen op besmetting.

“We denken dat het (virus) via Brazilië het land binnenkwam”, zegt Allende. Alleen al in het district Yby Ya’u, vlakbij de Braziliaanse grens, werden 20 gevallen vastgesteld. “In Paraguay is dengue geen endemische ziekte, maar ze keert wel terug als de juiste factoren samenkomen, zoals het verkeer van en naar gebieden waar het virus actief circuleert zoals Brazilië.” Veel Paraguayanen zoeken tijdens hun vakantie de Braziliaanse stranden op.

Watertanks



Wat het risico in Paraguay verhoogt, zijn de problemen bij de ophaling en verwerking van huisafval en bij de drinkwatervoorziening in stedelijke gebieden. De overheid richt nu alle aandacht op de schoonmaak van plaatsen waar de muggen kunnen nestelen en is extra waakzaam in havens, luchthavens, bij afvalrecipiënten, zwembaden, watertanks en braakliggende terreinen die vaak als sluikstort worden gebruikt. De belangrijkste kweekvijver voor de aedes aegypti zijn de watertanks die mensen gebruiken als er geen of te weinig water uit de kraan komt.

De Paraguyaanse gezondheidsdiensten hebben bij de eerste gevallen meteen het contingenteringsplan in werking gezet. Volgens het ministerie beschikt Paraguay nu over de nodige middelen en de juiste procedures om de knokkelkoorts te bedwingen. Bij de vorige epidemie in 2007 legde de ziekte zware tekortkomingen bloot in de Paraguyaanse gezondheidszorg, vooral bij de preventie. “Toen pakte men de epidemie aan met een intersectoraal plan, dat in een eerste fase wel werkte maar niet meer in ene tweede fase”, zegt Allende. “Vandaag beschikken we over een aangepaste strategie met een contingenteringsplan.”

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is dengue “een verwaarloosde ziekte”. Alleen al in Azië en de Stille Oceaan lopen 1,8 miljoen mensen het risico door de ziekte besmet te worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.