Koeien brengen Montenegro en Kroatië weer samen

Montenegro betaalde deze week een schadevergoeding aan Kroatië voor de diefstal van 650 koeien in 1991. De betaling is het begin van een reeks afbetalingen voor geleden schade door de oorlog in voormalig Joegoslavië, die uitliep op de verdeling van de Federale Republiek in verschillende staten.



De 650 koeien die in 1991 werden gestolen van een boerderij in Grude, zouden ongeveer 370.000 euro waard zijn. Functionarissen uit Montenegro, een kleine staat die werd samengevoegd met Servië, betaalden dat bedrag tijdens een ceremonie die werd bijgewoond door de presidenten van beide landen.

Het gaat niet om materiele waarde, verklaarde de Montenegrijnse president Filip Vujanovic tegenover journalisten. We laten hiermee zien dat we de relaties met Kroatië volledig willen normaliseren.

Nog steeds bestaat in de regio veel wrok, niet alleen over de 650 gestolen koeien. In 1991 werd Konavli, een smalle strook land rond de historische kuststad Dubrovnik in Kroatië, verwoest. Het Joegoslavische Volksleger (JNA) belegerde de stad. De infanterie bestond grotendeels uit Montenegrijnen, waaronder veel vrijwilligers die tegen de Kroatische afscheidingsplannen waren.

Materieel van de internationale luchthaven van Dubrovnik, Cilipi, werd naar Montenegro gebracht. In totaal ging voor ruim 20 miljoen euro de grens over, inclusief navigatiesystemen, brandweerauto’s en luchthavenverlichting. Het gestolen materiaal werd geïnstalleerd op de Montenegrijnse luchthaven Tivat, tachtig kilometer ten zuiden van Dubrovnik.

Ook voor de geplunderde luchthaven verwachten de Kroaten compensatie van Montenegro. We zouden afspraken kunnen maken over het gezamenlijke beheer van de luchthaven van Tivat en we zijn bereid vijf tot zeven miljoen euro te investeren, zei Tonci Peovic van Cilipi. Volgens hem kan Tivat, een drukke luchthaven aan de Kroatische kust, goed dienst doen als aanvullende faciliteit van Cilipi.

Een aantrekkelijk plan, meent analist Misa Brkic. Dat zou zowel voor Kroatië als Montenegro groot economisch voordeel opleveren. En het betekent dat we enkele zwarte bladzijden in de geschiedenis kunnen omslaan.

Montenegro maakte tijdens de oorlog ook bezittingen van particulieren buit, zoals zeiljachten. Het gebied rond Dubrovnik was welvarend vanwege het kusttoerisme. De regio Konavli heeft meer dan 80 miljoen euro schade geleden als gevolg van de oorlog, verklaarde de plaatselijke bestuurder Luka Korda onlangs tegenover het Kroatische dagblad Vjesnik. In 1991 werden meer dan 2.000 huizen en kantoren werden vernield.

Compensatie voor deze schade betekent niet noodzakelijk het einde van de problematiek. Betaling spreekt Montenegro nog niet vrij van beschuldigingen voor het Internationaal Strafhof, zegt rechtskundige Radoslav Stojanovic. Als het Hof besluit dat Servië en Montenegro schuldig zijn aan agressie en genocide in Kroatië en Bosnië, dan volgt een lang proces om de geleden schade op te meten.

Kroatië en Bosnië-Herzegovina hebben Servië en Montenegro twee jaar geleden aangeklaagd bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. De procedure over de aanklachten is echter nog niet begonnen.

Stojanovic verwacht dat de landen er aan de onderhandelingstafel wel uitkomen. Het klimaat is nu eindelijk gunstig voor zo’n oplossing, zegt hij. Als gebaar van goede wil bouwt Kroatië een supermarkt in de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica. Montenegro is van plan een kleuterschool in Cavtat te bouwen. (JS/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.