Koeien krijgen gezelschap van cement en staal in Amazoneregio

De Amazonestaat Rondonia, in het noorden van Brazilië, verandert zienderogen. Tot voor kort was het vooral de veeteelt die de bossen er deed verdwijnen, nu maken nieuwe dammen en wegen de regio tot de industriële draaischijf voor het noorden van Zuid-Amerika.

De overgang van landbouw naar industrie in Rondonia wordt mooi geïllustreerd door de start dit jaar van Indústria Metalúrgica e Mecânica da Amazônia, een bedrijf met kapitaal van het Franse Alstom en het Braziliaanse Bardella. Het bedrijf heeft zich in Porto Velho gevestigd, de hoofdstad van Rondonia, en zal staal produceren voor waterkrachtcentrales die men op diverse plaatsen in Brazilië, Bolivia en Peru gaat bouwen.

De Braziliaanse Votorantim-groep had vorig jaar al een cementfabriek geopend in Porto Velho om tegemoet te komen aan de enorme vraag naar cement voor Santo Antonio en Jirau, waterkrachtcentrales die men aan het bouwen is langs de Madeira, een van de grootste zijrivieren van de Amazone. Milieuactivisten verzetten zich tegen die centrales omdat ze volgens hen schade toebrengen aan het Amazonegebied.

Wegen

Ook in het wegennet wordt zwaar geïnvesteerd. Men is volop bezig met de verharding van de hoofdwegen en de bouw van bruggen in Rondonia en in de buurstaat Acre, met vertakkingen tot de grens met Bolivia en Peru. Ze maken van Rondonia een logistiek centrum voor het Amazone- en Andesgebied.

Rondonia trekt veel investeringen aan omdat er veel elektriciteit en grondstoffen voorhanden zijn en omdat de staat centraal ligt op de corridor tussen de Peruaanse havens aan de Stille Oceaan en de Braziliaanse havens aan de Atlantische oceaan, zegt Gilberto Baptista van de Federatie van Industrieën van Rondonia. Niet alleen verhogen de twee nieuwe waterkrachtcentrale de elektriciteitscapaciteit van de regio, ook de aansluiting op het nationale elektriciteitsnet wordt verbeterd, waardoor een stabiele levering aan de industrie mogelijk wordt.

Snelle groei

Met de bouw van de twee centrales is een investering van 15 miljard dollar gemoeid, bijna het dubbele van het bruto binnenlands product (bbp) van Rondonia. Het project biedt werk aan 30.000 mensen en genereert een sterke vraag naar plaatselijke goederen en diensten.

Het bbp van Rondonia groeide van 2003 tot 2007 vier maal sneller dan het landelijk gemiddelde, zegt econoom Valdemar Camata, verantwoordelijk voor institutionele relaties bij het bouwbedrijf Odebrecht, dat de centrales bouwt. In 2009 genereerde de deelstaat twee derde van alle banen in het noorden van Brazilië. De industrialisering wordt in de hand gewerkt door flinke fiscale kortingen voor bedrijven en door goedkoop krediet, zegt Camata.

Landbouw

Het huidige Rondonia is het resultaat van de landbouwexpansie naar het binnenland van het Amazonegebied, een expansie die werd ingezet tijdens het militaire regime (1964-1985). Het gebied werd voorgesteld als een El Dorado, stukken gronden werd weggeschonken aan wie er zich wilde komen vestigen.

Mensen kwamen vooral vanuit zuiden hiernaartoe. Van 1970 tot 1991 verdubbelde de bevolking. Dertig jaar na de piek van die “kolonisering” is nog slechts de helft van de 1,5 miljoen inwoners van Rondonia afkomstig van de deelstaat zelf, zegt Camata.

Aanvankelijk werden er vooral rijst, cacao, koffie, maïs en andere gewassen geteeld. Vanaf de jaren tachtig ging alle aandacht naar de veeteelt. Vandaag telt de regio 12 miljoen runderen, 8 voor elke inwoner.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.