Koeweit en VS beloven Syrië honderden miljoenen dollars

De internationale gemeenschap heeft deze week 2,4 miljard dollar hulp toegezegd aan het door oorlog verscheurde Syrië. Koeweit en de Verenigde Staten namen de leiding met respectievelijk 500 miljoen dollar en 380 miljoen.

  • UN Photo/Eskinder Debebe Secretaris-Generaal van de VN Ban Ki-moon (links) bij de opening van de donorconferentie voor Syrië in Koeweit. UN Photo/Eskinder Debebe

De tweede internationale donorconferentie voor Syrië werd gehouden in Koeweit. Saoedi-Arabië en Qatar, twee andere rijke oliestaten, beloofden elk 60 miljoen dollar. Duitsland draagt 109 miljoen dollar bij. Verder werd meer dan 400 miljoen dollar toegezegd door niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) en liefdadigheidsinstellingen, waarmee het totaal boven 2,8 miljard uitkomt. Het exacte cijfer moet nog naar buiten worden gebracht door de Verenigde Naties (VN).

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN zei tevreden te zijn met het bedrag. Wel wees hij erop dat het minder is dan de 6,5 miljard dollar waar de VN om gevraagd hadden: het hoogste bedrag ooit voor een humanitaire noodsituatie.

De 6,5 miljard dollar was niet het doel van de VN tijdens de donorconferentie, verklaarde Valerie Amos, ondersecretaris-generaal van de VN, na afloop tijdens een persconferentie. “Dat bedrag is nodig voor het hele jaar.” Ze noemde de de conferentie “erg succesvol.”

Geen school

Tijdens de conferentie werd een dramatisch beeld geschetst van de situatie in Syrië, waar 9,3 miljoen mensen, ongeveer de helft van de bevolking, dringend humanitaire hulp nodig hebben. Meer dan 2 miljoen kinderen gaan niet naar school. Twee op elke vijf ziekenhuizen functioneert niet meer, bijna de helft van alle ambulances is gestolen of niet meer te repareren en in sommige regio’s is de helft van de artsen gevlucht. Ook dreigt polio uit te breken.

“Sommige delen van het land hebben maar een uur elektriciteit per dag. Veel mensen hebben geen veilig drinkwater meer”, zei de secretaris-generaal. Herstel is alleen mogelijk met duurzame humanitaire hulp en ontwikkelingshulp op lange termijn, zei hij.

Uithongering

De eerste donorconferentie werd in januari vorig jaar gehouden, ook in Koeweit. Er werd toen 1,5 miljard dollar opgehaald bij 43 donoren, inclusief 300 miljoen uit Koeweit. Ongeveer 90 procent van dat geld is daadwerkelijk gedoneerd, zei Amos woensdag.

Het geld is vorig jaar gebruikt voor drinkwater voor Syriërs en de gezondheidszorg. Er werden onder meer een miljoen kinderen gevaccineerd. Amos zei dat bij haar bezoek aan Syrië twee jaar geleden, ongeveer een miljoen mensen dringend hulp nodig hadden. Nu is dat aantal gegroeid tot 9,3 miljoen. Ze zei zich in het bijzonder zorgen te maken over mensen op belegerde plaatsen waar het voedsel opraakt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry beschuldigde het Syrische regime ervan uithongering te gebruiken als oorlogswapen. Het zou ook weigeren hulpverleners toe te laten bij mensen die in oorlogsgeweld terechtkomen

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.