Koeweit protesteert tegen nieuwe kieswet

Zondag 21 oktober kwamen in Koeweit duizenden mensen op straat om te protesteren tegen de nieuwe kieswet die het Kabinet vorige week uitvaardigde. De oppositie noemt deze wet een ‘constitutionele coup’ die de macht van de huidige monarchiegezinde  regering moet versterken.

Hoewel manifestaties in Koeweit verboden zijn, marcheerden zondag duizenden, volgens sommigen zelfs tienduizenden, protestanten naar de regeringsgebouwen in de hoofdstad Koeweit-City. Daarbij kwam het tot conflicten met de politie. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken raakten bij de rellen elf politieagenten gewond nadat ze werden bekogeld met stenen. De agenten gebruikten traangas en rubberen kogels om de menigte uit elkaar de drijven. Verschillende demonstranten, waaronder enkele ex-parlementsleden, zijn gearresteerd. Dat meldt het officiële Koeweitse Nieuwsagentschap (KUNA). Ook vorige week waren er al verschillende protesten en werden twee politici aangehouden omdat ze Emir Sheikh Sabah hadden bekritiseerd.

De protestacties kwamen er nadat het Koeweitse kabinet begin vorige week een wijziging in de kieswet en vervroegde verkiezingen had aangekondigd. De wetswijziging komt er op vraag van Emir Sheikh Sabah al-Ahmed al-Sabah. Hij zei vorige vrijdag het kiessysteem te willen aanpassen om tekortkomingen uit de weg te ruimen en de nationale eenheid te beschermen tegen ‘sektarische, tribale en onderlinge spanningen’. Volgens de oppositie  is de beslissing er voornamelijk op gericht de verkiezingsuitslagen te beïnvloeden en de huidige  regering in het Parlement te houden.

Zwarte dag

De huidige kieswet verdeelt Koeweit in vijf districten, die elke tien parlementsleden verkiezen. Tot nu toe kon elke stemgerechtigde op maximaal vier mensen stemmen. Daardoor was het mogelijk om politieke allianties te vormen  waarbij supporters van de ene kandidaat ook voor een andere stemden in ruil voor politieke steun. Met de nieuwe wet is dat niet langer mogelijk. Elke kiezer kan  dan maar een enkele stem meer uitbrengen, en dat is volgens de oppositie enkel in het voordeel van de huidige regering.

Oppositieleider en voormalig parlementslid Mussalam al-Barrak riep daarom via Twitter op om de verkiezingen te boycotten en verkiezingsdag één december uit de kalender te scheuren. ‘Het is een zwarte dag in Koeweits politieke geschiedenis’, voegde hij toe.  

De familie al-Sabah riep donderdag op om te gehoorzamen aan de emir. Een dag later waarschuwde Sheikh al-Sabah in een persmededeling dat ‘politieke turbulentie kan leiden tot een conflict dat de eenheid kan verstoren, de identiteit kan vervormen en de maatschappij kan verdelen in gefragmenteerde groepen.’

Onbetwiste leider

Koeweit wordt wereldwijd beschouwd als een van de meest democratische  landen in de Perzische Golf, een regio die gedomineerd wordt door absolute monarchen. Ook hier is een koningshuis aan de macht: Koeweit wordt al 250 jaar geregeerd door de al-Sabah dynastie. Politieke partijen zijn er  niet toegestaan, maar het land heeft wel een democratisch verkozen Parlement waarin een groot aantal politieke strekkingen vertegenwoordigd zijn. De huidige Emir van Koeweit, Sabah al-Ahmed al-Jaber al-Sabah, is wel nog steeds de onbetwiste staatsleider. Hij heeft heel wat politieke invloed, waaronder het benoemen van de eerste minister.

Hoewel het tijdens de Arabische lente in Koeweit betrekkelijk rustig bleef, heeft het land een turbulente politieke periode achter de rug. Sinds de huidige monarch  Emir Sheikh Sabah al-Ahmad al-Sabah in 2006 aan de macht kwam, zijn er al acht verschillende regeringen aangesteld. De laatste dateert van februari dit jaar, maar werd vorige week terug ontbonden. De recente discussies tussen de populaire Soennitische Islamisten en legislatoren die verschillende minderheidsvolkeren vertegenwoordigen enerzijds, en overheidsgezinde liberalen, Shia groepen en de stedelijke middenklasse anderzijds, reflecteren volgens The Financial Times  meer fundamentele frustraties, namelijk van de onvrede met de grote politieke macht van de al-Sabah monarchie.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift