Koffie blijkt ideale biobrandstof

De drab die achterblijft in uw koffiefilter blijkt een bijzonder efficiënte biobrandstof, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Nevada. Het afval van Starbucks alleen al zou goed zijn voor 11 miljoen liter biobrandstof.
Koffie kan binnenkort niet alleen mensen maar ook auto’s en vrachtwagens aandrijven. Koffiedrab blijkt, afhankelijk van de soort, immers voor 11 tot 20 procent uit plantaardige olie te bestaan. “Dat is vergelijkbaar met andere bekende plantensoorten die voor biodiesel gebruikt worden, zoals palmnoten en sojabonen (20 procent)”, schrijven de Amerikaanse wetenschappers in het Journal of Agricultural and Food Chemistry.
De onderzoekers gebruikten een goedkope methode om de olie uit de koffiedrab te filteren en slaagden er met een eenvoudige procedure in om die om te zetten in biodiesel die door auto’s en vrachtwagens gebruikt kan worden. En zelfs als de olie eruit gehaald is, is de rol van de koffiedrab niet uitgespeeld. Het residu is immers niet alleen een prima meststof, maar kan ook verwerkt worden tot brandstofpellets.

Groot potentieel


Wereldwijd wordt er volgens het Amerikaanse ministerie voor Landbouw 7,2 miljoen ton koffie per jaar geproduceerd. Die oogst is goed voor een potentiële productie van 1,2 miljard liter biodiesel. In vergelijking met veel andere gewassen die voor biodiesel gebruikt worden, is het volgens de wetenschappers relatief eenvoudig en goedkoop om de olie uit gebruikte koffie te halen.
De auteurs van de studie denken niet meteen aan de volle filters van huishoudens, maar wel aan het afval van horecaketens zoals Starbucks. Het bedrijf zou volgens hun berekeningen een jaarlijkse winst van bijna zes miljoen euro kunnen maken met de verwerking van zijn koffieafval. Ook koffieproducerende landen kunnen een centje bijverdienen met de productie van koffiebrandstof. In die landen worden nu jaarlijks tonnen minderwaardige koffiebonen gedumpt op stortplaatsen, terwijl die nog prima verwerkt kunnen worden tot biodiesel.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.