Koffiecrisis maakt doden

In Nicaragua zijn dit jaar al zeker 27 kinderen van honger gestorven, 11 daarvan de afgelopen twee maanden. Zeker 8.000 Nicaraguaanse kinderen zijn ernstig ondervoed, en hulpverleners waarschuwen dat er nog veel meer slachtoffers kunnen vallen. In het noorden van Nicaragua zitten duizenden gezinnen aan de grond omdat ze geen werk meer vinden op de koffieplantages. De internationale koffieprijzen zijn al sinds vorig jaar zo laag dat de meeste koffieboeren met verlies produceren.Volgens de regering van president Enrique Bolaños hebben er in Nicaragua 21.000 mensen gebrek aan voedsel. Maar het stadsbestuur van Matagalpa schat dat er in alleen in het noordenwesten van het land 30.000 gezinnen grote problemen hebben om voldoende eten bijeen te krijgen. In de departmenten Matagalpa, Jinotega, Estelí en Nuevo Segovia hebben de eigenaars van 665 koffieplantages er het bijltje bij neergelegd. Koffie is in die streek het belangrijkste landbouwgewas.

Een quintal (46 kilogram) arabica - de koffiesoort die het meest gekweekt wordt in Midden-Amerika - was begin dit jaar nog maar 49 dollar waard op de internationale markt. Sindsdien zijn de prijzen weer wat aangetrokken, tot bijna 60 dollar per quintal. Maar de productiekost van die hoeveelheid bedraagt in Midden-Amerika 90 dollar. Plantagebezitters hebben het almaar moeilijker om leningen vast te krijgen, en danken daardoor steeds meer personeel af. Zelfs het onderhoudswerk op de plantages blijft liggen.

Naast de crisis in de koffiesector speelt ook de droogte Nicaragua parten. In het noordelijke departement Madriz is de oogst van bonen en maïs - twee basisvoedingsmiddelen in het land - mislukt. Het ziekenhuis van Somoto meldde dat er in de juli en augustus in het departement 11 kinderen door ondervoeding zijn gestorven. Het gaat om kinderen die veel te licht waren bij de geboorte.

Minister van Communicatie Joel Gutiérrez heeft toegegeven dat de regering problemen heeft om alle Nicaraguanen die honger lijden hulp te verlenen. Nicaragua krijgt wel bijstand van het Wereldvoedselprogramma en de Amerikaanse ontwikkelingssamenwerking.

Voor veel Nicaraguanen is een beetje pech genoeg om in een levensbedreigend sukkelstraatje terecht te komen. Volgens de VN leeft meer dan de helft van de 5,2 miljoen inwoners van het land in armoede. 53 procent van de actieve bevolking heeft geen werk of geen voltijdse of fatsoenlijk betaalde baan.

Laura Vargas

Xml=3

REF.: LA IP DV

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift