Koken is dodelijk in India

Indiërs die hout, steenkool en dierlijke mest gebruiken als brandstof voor hun verwarming of kookvuur, zetten hun gezondheid op het spel. De wereldgezondheidsorganisatie schat dat er jaarlijks een half miljoen Indiërs, vooral vrouwen en kinderen, sterven aan de gevolgen van de luchtvervuiling binnenshuis.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat ze 489 miljoen euro nodig heeft om het probleem wereldwijd aan te pakken, maar heeft tot nu toe slechts 10 procent van dat bedrag kunnen losweken bij donoren.
“Donoren vinden het probleem niet sexy genoeg om geld voor te geven”, zegt Alex Hildebrand, de gezondheidsadviseur van het WHO in Zuid-Oost-Azië, aan de Indiase krant Times of India.
Tegen 2015 wil de WHO het aantal doden in India halveren door kookvuren te promoten die geen schadelijke rook produceren en de ventilatie binnenshuis te verbeteren. Op het platteland heeft meer dan 70 procent van de woningen geen enkele vorm van ventilatie, waardoor de schadelijke rook blijft hangen. De WHO schat dat de vervuiling in woningen op het Indiase platteland zes keer hoger ligt dan de luchtvervuiling in New Delhi.
“De gevaarlijke stoffen die vrijkomen in de keuken hebben 1000 keer meer kans om diep binnen te dringen in de longen dan dezelfde stoffen in open lucht”, zegt Hildebrand.
Culturele hindernissen bemoeilijken de hulp: “Mannen klagen dat hun voedsel niet hun favoriete smaak heeft wanneer er geen rook vrijkwam. Ze willen ook de woning niet ventileren omdat ze vinden dat dat hun privacy schendt. Sommige mensen denken dat de rook muggen en slangen wegjaagt.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift