Koolstofdino’s

Slimme wezens passen zich aan een veranderend milieu aan. Geconfronteerd met een nieuw klimaatpatroon en een wijzigende economie kiezen milieubewuste mensen volop voor groene energie. Maar net zoals de eerste zoogdieren te maken kregen met de wereld van de dinosaurussen, moeten de pioniers van de groene energie de strijd aangaan met een wereld die nog altijd massaal koolstof vreet en weigert de weg van de vernieuwing in te slaan.

  • CC Internaz Kumi Nadioo. CC Internaz

In het jaarrapport van 2012 beweert Shell zijn steentje bij te dragen “aan een betere energietoekomst”, maar verder blijkt dat het bedrijf ook volop investeert in de ontwikkeling van nieuwe olievelden, de zoektocht naar olie en gas, en het exploiteren van teerzanden. Kortom: er wordt gezocht naar nog meer fossiele brandstoffen, een activiteit die we ons eigenlijk niet meer kunnen permitteren.

Prijskaartje

Nu de gemakkelijk te bereiken fossiele brandstofvoorraden stilaan uitgeput raken en de mondiale consumptie van deze brandstoffen alleen maar toeneemt, zal de vervuilende energie-industrie steeds extremer te werk gaan om te kunnen ontginnen. Fracking, het aanboren van reserves in diep water en het ontginnen van teerzanden zijn gevaarlijke fossiele fantasieën die de maatschappij de indruk geven dat we de energierevolutie gerust nog wat kunnen uitstellen. Het prijskaartje van dit vertragingsmanoeuvre is enorm.

In mijn eigen land, Zuid-Afrika, verwierf Shell een licentie om te onderzoeken of fracking ook in de Karoo toegepast kan worden. Hierdoor dreigt een semi- woestijngebied in een totale woestijn herschapen te worden. Shell belooft dat er veel nieuwe banen zullen worden geschapen en dat er voldoende energie is om het land nog jaren te laten draaien. Dezelfde beloften die overal gedaan worden.

Indien Zuid-Afrika werk en energie wil, dan zou het in de eerste plaats zijn wetgeving moeten aanpassen zodat ook kleinere tot middelgrote producenten van hernieuwbare energie zich op het net kunnen aansluiten. Een natie die gezegend is met voldoende zon, wind en waterkracht om zichzelf van energie te voorzien, heeft er geen belang bij zijn toekomst te verkopen. Of zijn grond te schenden voor gaswinning.

Dino’s uitroeien

Volop investeren in de productie van fossiele brandstoffen is absurd nu de toename van de mondiale CO2-uitstoot al groter is dan de meest pessimistische voorspellingen voorzagen. Bij afwezigheid van een mondiaal akkoord over het terugdringen van de broeikasgassen, is het de verantwoordelijkheid van elk bedrijf en elke overheid, zowel nationaal als lokaal, om voor schone en veilige energieoplossingen te kiezen in plaats van tot in de verste uithoeken van de wereld te zoeken naar nog meer vervuilende brandstoffen.

En elke burger heeft de verantwoordelijkheid om de uitroeiing van vervuilende koolstofdinosaurussen te eisen.

Kumi Naidoo is algemeen directeur van Greenpeace InternationalHij schreef deze opinie voor het persagentschap IPS.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.