Koopkrachtmeter

De Belgische politieke partijen maken volop ruzie over de vraag of de koopkracht van de Belg gedaald is. Waar weinig discussie over bestaat, is over de vaststelling dat de consument steeds in zijn portemonnee moet tasten om zijn voedsel- of energierekening te betalen.
De verklaring voor die prijsstijgingen wordt meestal gezocht in de Aziatische groeilanden: zij verbruiken zo veel extra voedsel, energie en grondstoffen dat de marktprijzen wel omhoog moeten. De stijgende prijzen in de winkels zijn echter niet louter aan de hogere landbouw- of de energieprijzen te wijten, zegt het Onderzoeks –en Informatiecentrum van de Verbruikers Organisaties (OIVO) in een recente studie.
Met name de landbouwerproducenten zouden de hogere prijs voor hun grondstoffen nauwelijks doorrekenen aan de verwerkende industrie, ook al zijn de prijzen van sommige basisproducten zoals brood of melk gestegen met tien percent. OIVO vermoedt dat er eerder sprake is van een “aankondigingseffect”: de grootwarenhuizen rekenen hogere prijzen aan als voorbereiding op toekomstige prijsstijgingen. Het fenomeen is al vastgesteld in Frankrijk en OIVO vreest dat de trend zich binnenkort naar ons land zal verplaatsen.
OIVO pleit daarom voor een prijsanalyse-instrument zoals een prijzenobservatorium of een Raad voor Prijzenanalyse. Dat is de enige manier, zegt de organisatie, om de prijszetting in de allesbehalve transparante productie- en disbributiesecor te controleren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.