Kosovo worstelt met Europese integratie

Zes jaar nadat Kosovo zich onafhankelijk van Servië verklaarde, verloopt de Europese integratie van het land moeizaam. Vlora Çitaku, Kosovaars minister, hekelt nu de afwachtende houding van de EU. Intussen blijft de situatie in het land onzeker.

  • CC Foreign and Commonwealth Office Rechts op de foto: Vlora Çitaku, Kosovaars minister voor Europese integratie CC Foreign and Commonwealth Office

“1,7 miljoen Kosovaren zijn volledig geïsoleerd,” sneert Vlora Çitaku richting Europa dat volgens haar te traag omspringt met de integratie van haar land. Daarom vraagt ze nu expliciet om meer interactie. Zo hoopt ze alvast meer vaart in het proces te krijgen. Kosovo is momenteel het enige land uit de regio van wie de burgers zich niet vrij in de Schengenzone mogen bewegen. 

Al in januari 2012 werd de dialoog met Kosovo opgestart over een mogelijke visumliberalisering maar inmiddels lijkt de situatie in een impasse te zijn beland.  “We weten dat het niet meer 2009 is toen alle landen onder een visa vrij regime stonden en we weten dat Europa intussen is veranderd, maar sinds de gesprekken zijn opgestart, hebben we nog niet al te veel gehoord,  terwijl we wel alles hebben aangebracht dat gevraagd werd“,  zegt Çitaku.

Wankele toestand

Servië weigert sinds de afscheuring Kosovo als onafhankelijk land te erkennen. Al lijken de twee staten, mede door toedoen van Europa, nu toch langzaam naar elkaar toe te groeien. Op die manier hopen ze allebei een toetreding tot de EU te forceren. Vorig jaar in april werd er nog een als “historisch” onthaald akkoord afgesloten tussen beiden landen.  Daarin werd onder meer gewag gemaakt van een “normalisering” van de onderlinge relaties. 

Toch blijft de situatie fragiel.  Officieel is Servië een “kandidaat-lidstaat” terwijl Kosovo nog in de categorie “potentiële kandidaat-lidstaat” bengelt. Hoewel het merendeel van de EU-landen Kosovo erkent, blijven vijf landen weigeren, met name Cyprus, Griekenland, Roemenië, Slowakije en Spanje. Bovendien zijn corruptie en geweld nog altijd schering en inslag in het land.

Afgelopen week zijn de  spanningen weer opgelaaid nadat een lokaal politicus van Servische origine werd neergeschoten in Mitrovica, een regio in het nog steeds woelige noorden van Kosovo. Lokale media hebben de aanslag inmiddels afgedaan als een actie van zogenaamde “hardliners” die de situatie in de noordelijke regio’s van het land proberen te ontwrichten. Incidenten als deze tonen dat, ondanks de verzoenende inspanningen van boven- en buitenaf, de situatie in de dagdagelijkse praktijk ontvlambaar blijft.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.