Koud onderhandelen over een hete planeet

Maandag begint de klimaattop in de Mexicaanse badplaats Cancún. De sfeer in de aanloop naar die klimaatonderhandelingen staat in schril contrast met die in Kopenhagen vorig jaar. De hype is voorbij en de hoop op een akkoord is omgeslagen in pessimisme. Zonder duidelijke vooruitgang dreigen de multilaterale onderhandelingen onder de UNFCCC zelfs irrelevant te worden, waarschuwen waarnemers. Kan er straks worden gespeeld of wordt het een rondje pas?

Het was toponderhandelaar voor de Europese Commissie Artur Runge-Metzger die in The Guardian liet optekenen dat de klimaatonderhandelingen “irrelevant” dreigen te worden als Cancún geen perspectief kan bieden op een bindend akkoord. Runge-Metzger is slechts boodschapper van dienst, verwachtingen bij verschillende waarnemers waren immers nog nooit zo laag gespannen. “Toch geloof ik dat er op een aantal vlakken resultaat geboekt kan worden”, nuanceert Runge-Metzger. “Al acht ik een bindend akkoord in Cancún uitgesloten.” Zelfs de ngo’s die er normaal op toezien dat de inzet hoog genoeg blijft, beamen dat. Zij zijn al tevreden als de weg enigszins wordt geëffend voor een bindend akkoord op de COP 17 (Conference of the Parties, zoals deze bijeenkomsten genoemd worden) volgend jaar in Zuid-Afrika.

Artur Runge-Metzger, toponderhandelaar voor de Europese Commissie, vreest dat de klimaatonderhandelingen in Cancun irrelevant zullen zijn.

Lees het volledige artikel op Apache.be.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Berber Verpoest studeerde journalistiek (bachelor) en politieke wetenschappen (master). Hij werkt sinds 2008 als freelance (video)journalist voor onder andere Apache.be, De Standaard en MO*.