Koude doet kindersterfte pieken

Duizenden Afghaanse kinderen zijn zwaar ziek door het ongewoon koude weer het land. Longontstekingen en andere infecties van de ademhalingswegen zijn al meer dan 100 kinderen fataal geworden. Ondervoeding, tekort schietende gezondheidszorgen en transportproblemen maken het moeilijk weerwerk te bieden.








De vijf jaar oude Salahuddin heeft een longontsteking. Hij zweeft tussen leven en dood in een ziekenhuis in Mazar-e-Sharif, een stad in het noorden van Afghanistan. Dr. Mohammad Shafiq Sahab, een kinderarts van het ziekenhuis, heeft al 25 kinderen aan longontsteking zien sterven nadat ze bij hem waren binnengebracht. Meestal kwamen ze te laat aan in het ziekenhuis om de behandeling nog te laten lukken. Volgens Sahab zijn er momenteel ongeveer 100 kinderen opgenomen met ernstige aandoeningen aan de luchtwegen als gevolg van de bittere koude. We hebben eigenlijk maar plaats voor 60 kinderen. In sommige bedden moeten we nu twee kinderen leggen, zegt Sahab. Andere ziekenhuizen weigeren patiëntjes. De moeder van Salahuddin werd wandelen gestuurd door een kleiner ziekenhuis dichter bij haar woonplaats, en kwam daarom naar Mazar-e-Sharif.

Hevige sneeuwval heeft het noorden en het westen van Afghanistan afgesneden van de rest van het land. Volgens de Afghaanse minister van Volksgezondheid, Amin Fatimie, zijn al minstens 128 kinderen gestorven aan ziekten die veroorzaakt werden door de bittere koude. Maar het kunnen er ook veel meer zijn. In de provincie Ghor, in het westen van het land, maakten epidemieën van mazelen en kinkhoest volgens de Amerikaanse hulporganisatie Catholic Relief Services al een einde aan het leven van 73 kinderen. De provincie had eerder dit jaar al te kampen met voedseltekorten als gevolg van de droogte. Nu heeft de sneeuw zowat 80 procent van de dorpen in de streek onbereikbaar gemaakt. “We hebben weinig informatie”, zegt P.M. Hose, de landenvertegenwoordiger van CRS in Afghanistan, “maar wat we aan de weet komen, wijst erop dat de situatie ernstig is. Ziekten grijpen om zich heen, voedsel en brandstof worden schaars.”

Het Wereldvoedselprogramma zegt dat het grote problemen heeft om Saghar en Tulak te bereiken, twee districten in de provincie Ghor waar de 15.000 mensen voedselhulp moeten krijgen. Twee vrachtwagenkonvooien met 140 ton voedsel die op 3 februari de stad Herat hadden verlaten, waren eind vorige week nog niet op hun bestemming.

De kindersterfte ligt erg hoog in Afghanistan; bijna een kwart van de Afghaanse kinderen wordt geen vijf jaar oud. Kinderen hebben het vooral moeilijk in de barre winters. Sommige kinderen worden ook het slachtoffer van opiummisbruik. Afghaanse ouders dienen zieke kinderen soms opium toe om het hoesten te doen ophouden en de pijn te stillen. De hoest gaat inderdaad weg, maar de kinderen verzwakken nog meer. Afghanistan is de grootste producent van opium in de wereld. Arme Afghanen hebben vaak geen toegang tot andere pijnstillers. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.