Koudegolf doet klimaatsceptici in de handen wrijven

“De opwarming van de aarde door de mens is een fabeltje.” Een uitzonderlijke koude maand januari in Noord-Amerika heeft daar tot een golf van lezersbrieven en opinieartikels geleid die brandhout maken van het broeikaseffect. Deze week hielden de non-believers zelfs een congres in New York.
“De opwarming van de aarde is geen wereldwijde crisis”, klinkt het bij het Heartland Institute, de organisator van de driedaagse Internationale Conferentie over Klimaatverandering die gisteren (4 maart) werd afgesloten in New York. De bijeenkomst was “een overweldigend succes”, zegt het instituut. “De aanhangers van de hypothese van de klimaatopwarming hebben het dispuut verloren”. De initiatiefnemers riepen de wereld op “alle inspanningen om de uitstoot van koolstofdioxide te verminderen meteen te staken”.

Heartland is een bekende rechtse lobbygroep. Volgens documenten van de oliemaatschappij ExxonMobil die werden bekend gemaakt door Greenpeace, kreeg Heartland tussen 1999 en 2005 meer dan een half miljoen dollar van Exxon. Daarnaast kreeg het instituut ook geld van de tabaksindustrie.

De Amerikaanse klimaatsceptici, zoals ze zichzelf noemen, bereiken een ruim publiek. “Het verhaal van de opwarming van de aarde door de mens is bedrog. Er zijn geen feitelijke bewijzen voor”, vertelde Rush Limbaugh, een conservatieve radiopresentator met 13 miljoen luisteraars, tijdens zijn uitzending van 27 februari. “Deze winter werden overal op het noordelijk halfrond ongewoon veel sneeuwval en strenge vorst gemeten”.

De redenering van Limbaugh illustreert de kwaliteit van de argumenten van de klimaatsceptici. De weersomstandigheden in een bepaald jaar laten niet toe uitspraken te doen over het klimaat – daarvoor moet je gegevens over verschillende decennia of zelfs eeuwen met elkaar vergelijken. En zelfs over deze winter slaat Limbaugh de bal mis. Het was de voorbije maanden wel koud in Noord-Amerika, China en het Midden-Oosten, maar dan weer uitzonderlijk warm in Europa. In Moskou is het nu regenachtig bij temperaturen rond de 3 graden Celsius. Normaal sneeuwt het in deze tijd van het jaar en wijst de thermometer -10 aan.


TegengasOndanks overweldigende wetenschappelijke bewijzen dat de aarde opwarmt door toedoen van de mens, blijven de non-believers in de VS volop tegengas geven. Volgens de Washington Post zijn de Amerikaanse steenkoolsector en haar belangrijkste afnemers een nieuwe campagne van 35 miljoen dollar (23 miljoen dollar) begonnen tegen wetgevende initiatieven in de VS om de klimaatverandering af te remmen.

Die inspanningen hebben effect. Zelfs gerespecteerde kranten als de Wall Street Journal en de National Post in Canada blijven opiniebijdragen publiceren waarin gesteld wordt dat er een nieuwe ijstijd voor de deur staat of de temperaturen op aarde weldra zullen beginnen af te nemen, ook al zijn er geen wetenschappelijke aanwijzingen voor.

De conferentie in New York trok naast een 500-tal andere deelnemers ook parlementsleden uit zeven Amerikaanse deelstaten die zich verzetten tegen een wettelijk verplichte vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Maar de klimaatsceptici vechten tegen de bierkaai. Barack Obama, Hillary Clinton en John McCain, de drie Amerikaanse politici die nog in de running zijn voor het Amerikaanse presidentschap, zijn alle drie voorstander van verplichte emissiebeperkingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift