Krant met toekomst

Het zijn harde en spannende tijden voor de media. De economische crisis ondergraaft het geldende businessmodel, en de rekening van de dalende advertentie-inkomsten wordt verhaald op de jounalistieke uitgaven.
Ook bij onze noorderburen is er zwaar weer voorspeld voor de media. Vlaams media-ondernemer Christian Van Thillo maakt daar graag gebruik van om zijn diensten aan te bieden aan de kranten van de  PCM groep (Volkskrant, NRC Handelsblad, nrc.next,Trouw en Algemeen Dagblad).
Een paar maanden geleden schreven twee journalisten van NRC en Volkskrant een boekje onder de titel De krant moet kiezen. Daarin onderzoeken Warna Oosterbaan en Hans Wessink de oorzaken van de huidige mediacrisis, de onderliggende tendensen en perspectieven voor de kranten, en de keuzes die volgens hen gemaakt moeten worden. Het boek is duidelijk geschreven door journalisten van kwaliteitskranten die geloven dat er ook in de toekomst een behoefte blijft aan het soort journalistiek dat ze bedrijven.
‘Redacties van serieuze dagbladen brengen in hun berichtgeving structuur en perspectief aan, zodat de lezers in de emotionele chaos van de dramatische gebeurtenis vaste voet onder de grond krijgen’, stellen ze in de inleiding. Om dat te realiseren, moeten redacties eerder versterkt dan afgebouwsd worden.
In de laatste aanbeveling staat dat zo: ‘De journalistieke missie vereist journalisten die zelfbewust, geëngageerd, onafhankelijk en ter zake kundig zijn –en die niet onder druk staan van de omstandiheden. De redacties van kwaliteitskranten moeten centers of excellence vormen, specialisten in het Grote Nieuws, in de achtergronden en in de interpretatie daarvan… Kranten moeten daarom voortdurend investeren in de deskundigheid en het talent van hun redacties.’
De redacties van de betrokken kranten hebben intussen ingestemd met de komst van de Persgroep als nieuwe hoofdeigenaar. Benieuwd of Van Thillo hun aanbevelingen gelezen heeft.
De krant moet kiezen. De toekomst van de kwaliteitsjournalistiek door Warna Oosterbaan en Hans Wessink is uitgegeven door Prometheus. 196 blzn. ISBN 978 90 446 1208 0

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.