Kranten VS laten doodstrafstandpunt vallen

Drie Amerikaanse kranten, waarvan er twee tot de grootste tien in het land behoren, zijn van hun honderd jaar oude standpunt voor de doodstraf afgestapt. De kranten veranderden van koers na een serie onderzoeksartikelen waarin de gebreken van het systeem aan het licht kwamen.
Het gaat om de kranten Chicago Tribune in Illinois, de kleinere Sentinel in Pennsylvania en Dallas Morning News in Texas. De Chicago Tribune beweert met “baanbrekende” verslaggeving te hebben laten zien dat er hoogstwaarschijnlijk onschuldige mensen zijn veroordeeld en geëxecuteerd. De krant verwees naar twee gevallen in Texas. De afgelopen dertig jaar werden meer dan 130 mensen vrijgelaten nadat bewijsmateriaal de beschuldiging tegen hen ontkrachtte.
“Het bewijs dat er fouten zijn gemaakt, het bewijs van twijfelachtige veroordelingen en de wetenschap dat de overheid niet kan garanderen dat er geen onschuldigen ter dood gebracht worden – dat alles vraagt om een oproep om de doodstraf af te schaffen”, schreef de Chicago Tribune. De krant toonde zich sinds 1869 voorstander van de doodstraf.
De Sentinel, in 1861 opgericht in Pennsylvania, kwam eveneens met een commentaar tegen de doodstraf nadat redacteuren schreven over de ‘ineffectiviteit’ van het systeem in Pennsylvania. “De doodstraf is zinloos”, concludeerde de krant vorige maand.
De beroepprocedures in de staat leiden in de praktijk meestal tot een langdurig uitstel van executie. Daardoor blijft het aantal mensen op death row toenemen. In Pennsylvania zitten 221 mensen op death row, het op drie na grootste aantal in een Amerikaanse staat. “Dat kost de belastingbetaler veel geld”, concludeert de krant. “We zitten met een slopend systeem dat uiteindelijk alleen maar leidt tot meer ellende voor de familie van de slachtoffers en de samenleving in z’n geheel, terwijl het vertrouwen in het rechtssysteem steeds verder afneemt”, schrijft de krant.
In Texas veranderde het Dallas Morning News enkele weken geleden ook van standpunt. In Texas zou tenminste één man onschuldig ter dood gebracht zijn. Het gaat om Carlos De Luna, die in 1989 werd geëxecuteerd voor de moord op een medewerker van een tankstation. Het forensisch bewijs voor zijn betrokkenheid bij de moord ontbrak. Later beweerde een andere man dat hij de moord gepleegd had waarvoor De Luna was veroordeeld.
Een andere zaak waar de krant naar verwijst, is die van Ernest Ray Willis. Hij werd in 1987 veroordeeld voor de moord op twee vrouwen. Een federale rechter ontdekte later dat de aanklagers Willis antipsychotische medicijnen hadden toegediend tijdens het proces, zodat hij een “glazige indruk” zou maken waardoor hij “koelbloedig” zou overkomen. De aanklagers hielden ook bewijs achter. Daarnaast rezen vragen over de competentie van de door de rechtbank aangewezen advocaten die Willis moesten verdedigen. De voordeling werd later teruggedraaid. Willis werd vrijgelaten nadat hij zeventien jaar op death row had gezeten.
Het aantal terdoodveroordelingen in de VS neemt al enige tijd af. In 1995 werden er 315 mensen veroordeeld, in 2005 waren dat er 128 en vorig jaar 102.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.