Kris Peeters: Vlaamse ontwikkelingssamenwerking moet versterkt worden

De CD&V fractie in het Vlaams Parlement organiseerde een ronde tafel over het ontwikkelingsbeleid. De minister-president beklemtoonde het belang, maar beseft dat de budgetten ontoereikend zijn.
Op een bijeenkomst dinsdagmiddag in het Vlaams Parlement waren meer dan 160  CD&V politici, middenveldspelers en ambtenaren om te discussiëren over toekomstperspectieven voor de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking. Minister-president Kris Peeters opende het debat met een speech waarin hij het belang van ontwikkelingssamenwerking onderlijnde, ook voor het Vlaamse niveau.
Peeters noteerde dat het bedrag dat Vlaanderen op het budget OS uitgeeft steeg van 15,7 miljoen euro in 2004 naar 27,8 miljoen euro in 2009, terwijl de als officiële ontwikkelingshulp aanrekenbare bedragen stegen van 29 miljoen euro in 2004 naar 43 miljoen euro in 2009. Bij die laatste cijfers zijn ook bepaalde uitgaven van het ministerie van Onderwijs, Cultuur, Wetensc hap… inbegrepen. Daarmee zit Vlaanderen op het niveau van de Oost-Europese lidstaten, maar het is een stuk minder dan wat het federale niveau alleen al aan steun voor de Democratische Republiek Congo te besteden heeft.
Peeters beklemtoonde verder het belang van een goed gefocust en goed onderbouwd beleid. Ook in de volgende regeerperiode zou Peeters die aanpak willen verderzetten, al opende hij met zijn toekomstperspectieven wel meteen, een aantal nieuwe werkterreinen door vooral te focussen op competenties die Vlaanderen tot zijn eigen beleidsdomeinen mag rekenen. Voorbeelden die hij noemde waren klimaatbeleid (‘elke euro die vandaag geïnvesteerd wordt om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan, vermijdt zeven euro kosten in de toekomst’, citeerde hij UNDP), waterbeleid, havenbeleid en microkredieten. Niet verrassend legde Peeters ook de klemtoon op lokaal ondernemersschap.
Elke euro die vandaag geïnvesteerd wordt om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan, vermijdt zeven euro kosten in de toekomst
In het kader van het Vlaamse Pact 2020, dat door een brede waaier maatschappelijke organisaties en spelers ondertekend werd, belooft de huidige Vlaamse regering dat de ontwikkelingsbudgetten nog eens verdubbeld zullen worden de komende tien jaar. Peeters zegt dat ‘Vlaanderen zijn voortrekkersrol wil blijven opnemen’ in het streven naar echte welvaart en welzijn voor het Zuiden. Al zal daarvoor toch een groter ontwikkelingsbudget nodig zijn dan de zestig miljoen euro die nu tegen 2020 beloofd worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.