Kritiek op benoemingenbeleid Ban Ki-moon

Nog geen twee weken na zijn benoeming als nieuwe baas van de Verenigde Naties ligt Ban Ki-moon al onder vuur vanwege zijn benoemingenbeleid. De kritiek komt van maatschappelijke organisaties die nauw samenwerken met de VN.
Vlak na zijn benoeming zei Ban dat hij voor hoge VN-posten kandidaten zou kiezen op grond van hun kwaliteiten. Critici stellen dat hij die belofte nu al gebroken heeft. Vorige week benoemde Ban een Britse diplomaat, John Holmes, als nieuwe onder-secretaris-generaal voor Humanitaire Zaken. Waarnemers zeggen dat Holmes, die goed bevriend is met de Britse premier Tony Blair, die baan niet verdient. Hij zou veel te weinig ervaring hebben.

Holmes was sinds oktober 2001 ambassadeur voor Groot-Brittannië in Frankrijk. Hij werkte eerder onder meer in Moskou, New Delhi en Lissabon. In 1995 werd hij diplomatiek adviseur van toenmalig premier John Major van Groot-Brittannië. Die rol vervulde hij ook onder Blair, tussen 1997 en 1999.

VN-woordvoerder Michele Montas zei bij de bekendmaking van de benoeming dat Holmes “bewezen kwaliteiten” heeft op het gebied van “strategische visie, crisismanagement, multilaterale onderhandelingen, toewijding en hard werken.”

Holmes is de opvolger van Jan Egeland uit Noorwegen, die in de internationale gemeenschap zeer gewaardeerd werd. Egeland wist tijdens zijn loopbaan bij het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) vaak politieke druk te weerstaan en hij sprak zich ook kritisch uit over het gebrek aan actie bij machtige landen.

William Pace, directeur van het Institute for Global Policy, vraag zicht af of Ban zich heeft laten beïnvloeden door de P-5, de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad. Dat zijn de Verenigde Staten, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en China.

Hij noemt het besluit een “vroegtijdig negatief teken” met betrekking tot Bans onafhankelijkheid. “Als een paar machtige landen belangrijke benoemingen direct kunnen beïnvloeden, dan ondermijnt dat de legitimiteit van de VN en het vertrouwen in de secretaris-generaal.”

“Het gaat niet om één benoeming”, zegt Jim Paul, uitvoerend directeur van Global Policy Forum in New York. “Er is een patroon zichtbaar dat erop wijst dat we hier te maken hebben met een serieus probleem.”

Los van Bans recente benoemingsbesluit, bestaat al veel langer kritiek op de verdeling van hoge posten binnen de VN. Volgens critici zouden die functies gedomineerd worden door rijke en machtige landen. “Het lijkt erop dat het ‘business as usual’ is”, zegt Paul.

Ban deed tot nu toe nog maar een paar benoemingen. De belangrijkste waren de benoeming van Asha-Rose Migiro uit Tanzania als plaatsvervangend secretaris-generaal en Alicia Barcena Ibarra uit Mexico als onder-secretaris-generaal voor Management. Zij vervangen respectievelijk een Brit en een Amerikaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.