Kritiek op Mbeki’s “stille diplomatie” neemt toe

De druk op de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki om zich openlijk uit te spreken over de situatie in Zimbabwe, neem toe. Mbeki kreeg vorige maand van de Zuidelijk Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap (SADC) het mandaat om te blijven bemiddelen tussen de Zimbabwaanse regering en de oppositie.
Betrokkenen hopen dat de gesprekken tussen politieke groepen ertoe leiden dat Zimbabwe de politieke en economische crisis kan beteugelen. Die leidde tot mensenrechtenschendingen, torenhoge inflatie, werkloosheid en tekorten aan basisbenodigdheden.
Sommige deskundigen zetten vraagtekens bij de effectiviteit van de stille diplomatie die Mbeki tot nu toe hanteerde ten opzichte van Zimbabwe. “Die stille diplomatie werkt niet”, zegt Idai Zimunya, coördinator van Crisis Coalition in Zimbabwe, een belangengroep die gevestigd is in Zuid-Afrika. “Dit is al de vijfde keer sinds 2000 dat Mbeki van de SADC het mandaat krijgt om te bemiddelen. Maar het is nog te vroeg om hem te beoordelen op zijn eerdere falen.”
“Ik denk dat Mbeki openlijk moet bemiddelen, zodat mensen weten wat hij aan het doen is”, zegt Claude Kabemba van het Open Society Initative for Southern Africa in Johannesburg. “In het verleden was niet duidelijk met wie hij in gesprek was en niemand wist wie de besprekingen dwarsboomde. Als het proces transparant wordt, dan weten we wie daarvoor verantwoordelijk is.”
De Zuid-Afrikaanse regering zegt echter dat een open benadering een averechts effect zal hebben op het regime van president Robert Mugabe. Die zou er alleen maar toe leiden dat de Zimbabwaanse regering haar standpunt verhardt.
De Zimbabwaanse veiligheidstroepen verrichtten de afgelopen tijd dubieuze arrestaties en gebruikten geweld tegen aanhangers van de oppositie. Op 11 maart werd een gebedsbijeenkomst verstoord waarbij onder andere Morgan Tsvangirai, leider van een van de facties binnen de Beweging voor Democratische Verandering (MDC) werd gearresteerd.
Mugabe beschuldigt die partij van een terreurcampagne om hem uit het zadel te krijgen, een beschuldiging die de oppositie ontkent. De media, die al beperkt zijn in hun vrijheid, kregen ook te maken met de verslechterde situatie in het land. Vorige week werd het lichaam van de Zimbabwaanse cameraman Edward Chikomba gevonden, vijftig kilometer ten westen van de hoofdstad Harare.
Chikomba, die vroeger bij de staatsomroep werkte, werd eind maart ontvoerd. Hij zou filmmateriaal hebben doorgespeeld naar buitenlandse media, waarop de verwondingen van oppositieleider Tsvangirai te zien waren. Tsvangirai liep die verwondingen op bij zijn arrestatie op 11 maart.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3153   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift