Kruistocht Bush tegen UNFPA gaat vierde jaar in

Het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA) krijgt voor het vierde jaar op een rij geen geld van de Amerikaanse regering. Die oordeelt dat de organisatie China helpt gedwongen abortussen uit te voeren.

Van de 35 miljoen dollar die het Amerikaanse parlement had voorbestemd voor het UNFPA, maakt de regering-Bush 25 miljoen over aan gezondheidsprogramma’s voor kinderen van USAID, de officiële Amerikaanse ontwikkelingssamenwerking. De Amerikaanse regering vindt steun verlenen aan het UNFPA in strijd met een 20 jaar oude wet die hulporganisaties verbiedt Amerikaanse geld in te zetten om in andere landen zwangerschapsafbreking te financieren of te steunen.

Net als de voorbije jaren komen er verbolgen reacties uit het UNFPA en van Amerikaanse organisaties die zich toeleggen op de bevolkingsproblematiek. De critici verwijten de Amerikaanse regering met een dubbele tong te spreken. In zijn toespraak voor de VN-top in New York verklaarde de Amerikaanse president George W. Bush achter de Millenniumdoelstellingen te staan. Eén van die internationaal aanvaarde doelen is het terugdringen van de kraambedsterfte, iets waar het UNFPA zich voor inzet.

Een Amerikaanse beslissing om het UNFPA weer te gaan financieren zou een snelle en concrete aanwijzing hebben opgeleverd dat de VS willen gaan doen wat ze zeggen, schreven 21 Amerikaanse actiegroepen vrijdag in een brief aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice. Maar amper één dag na de toespraak van president Bush kiezen uw diensten er weer voor aan politiek te doen in plaats van de levens te redden van kwetsbare vrouwen die nood hebben aan levensreddende gezondheidszorgen.

Thoraya Ahmed Obaid, de directeur van het VN-Bevolkingsfonds, noemt de beslissing van Bush betreurenswaardig. Het UNFPA verwerpt de beschuldigingen van de Amerikaanse regering. Het UNFPA doet hard zijn best een einde te maken aan dwangmaatregelen. Volgens de organisatie kond een onderzoeksteam van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat twee jaar geleden naar China werd gestuurd, geen aanwijzingen vinden dat het UNFPA daar gedwongen abortus of sterilisatie steunt. Net als in andere landen steunt het Fonds in China net programma’s die dergelijke praktijken moeten ontmoedigen.

Maar de Amerikaanse regering argumenteert al sinds 2002 dat zelfs goedbedoelde hulp aan bevolkingsprogramma’s in China gedwongen abortus indirect in de hand kan werken. Die hulp maakt immers dat China meer eigen middelen overhoudt waarmee het op zijn manier aan gezinsplanning kan doen.

Sinds 2001 heeft de regering van president Bush al 136 miljoen dollar tegengehouden die het Amerikaanse parlement had toegewezen aan het UNFPA. Voor de organisatie is dat een groot verlies, want de VS waren traditioneel de grootste individuele donor voor gezinsplanning in ontwikkelingslanden. Het UNFPA heeft een jaarbudget van ongeveer 300 miljoen dollar en is internationaal de belangrijkste hulporganisatie op het vlak van gezinsplanning.


Het UNFPA schat dat het met 35 miljoen dollar - de Amerikaanse bijdrage die het dit jaar misloopt - 4.700 gevallen van kraambedsterfte in arme landen had kunnen vermijden en twee miljoen ongewenste zwangerschappen had kunnen voorkomen. Volgens critici is de beslissing van de Amerikaanse regering dan ook contraproductief.(PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.