Kwakkelend Venezuela krijgt sterke bolivar

Venezuela heeft het jaar ingezet met een nieuwe munt, de ‘sterke bolivar’. Die is duizend keer meer waard dan de vroegere bolivar. Maar het positieve effect van die historische ingreep wordt doorkruist door de galopperende inflatie en een gebrek aan vertrouwen in de economie.
De Venezolaanse economie groeit al 17 maanden aan een stuk. Vorig jaar nam het Venezolaanse bruto binnenlands product toe met 8,4 procent, vooral een gevolg van de hoge olieprijzen. En toch is de Venezolaanse economie niet gezond. De inflatie liep vorig jaar op tot 22,5 procent, het dubbele van het streefdoel, en dit jaar zou het cijfer kunnen eindigen op 30 procent.

Op Colombia na hebben alle Zuid-Amerikaanse landen de voorbije jaren gelijkaardige operaties uitgevoerd. Daarmee werd een tijdperk van hyperinflatie in de regio afgesloten. Het is veel eenvoudiger rekenen en boekhouden met de nieuwe munten, die meestal enkele nullen van de oude waarde schrapten.

Venezuela, dat de geldontwaarding nog niet zo goed onder controle heeft, dreigt de waarde van zijn ‘sterke bolivar’ de komende jaren weer snel te zien wegsmelten.

Zwak geboren

Volgens Orlando Ochoa, een econoom die tot de oppositie behoort, zetten nog andere economische scheeftrekkingen de nieuwe munt onder druk. De Venezolaanse regering legt de prijzen van een 400-tal verbruiksgoederen vast en beperkt wisseloperaties. Daardoor wordt er weinig geïnvesteerd in de binnenlandse productie en heersen er chronische tekorten in de winkels. Ook de scherpe tweedeling tussen de regering en de oppositie doet de munt geen goed. Zelfs de afname van de armoede in het land leidt door de achterblijvende productie tot geldontwaarding.

De regering blaakt niet van vertrouwen in de nieuwe munt. Een nieuwe wet legt zware straffen op voor het illegaal omzetten van bolivares in dollars of omgekeerd. Er mag ook geen informatie verspreid worden over de zwarte markt. Eind vorig jaar kregen Venezolanen in het zwart twee keer meer bolivares voor een dollar dan officieel.

Rodrigo Cabezas, tot vorige week minister van Financiën, en zijn voorganger Tobías Nobrega, beschouwen de sterke bolivar als een onmisbaar instrument voor de integratie van de Venezolaanse economie in de Mercosur, het Zuid-Amerikaanse handelsblok tussen Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay waarvan Venezuela ook lid is geworden.

De Venezolaanse president Hugo Chávez droomt zelfs van een Zuid-Amerikaanse eenheidsmunt, en daarvoor is monetaire gelijkschakeling helemaal noodzakelijk. In de ogen van Chávez heeft de regio de eerste stap naar monetaire integratie al gezet met de oprichting van de Banco del Sur in december. Aan die alternatieve ontwikkelingsbank participeren naast Venezuela ook Argentinië, Brazilië, Bolivië, Ecuador, Paraguay en Uruguay, met Chili als waarnemer.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.