Kwart gesneuvelden VS had gered kunnen worden

Van de 4596 Amerikaanse militairen die in Irak en Afghanistan omkwamen tussen 2001 en 2011, had een kwart het kunnen overleven onder ideale omstandigheden, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse leger. De juiste apparatuur of de juiste medische technieken hadden hun redding kunnen betekenen.

De cijfers zijn afkomstig uit een presentatie van Brian Eastbridge, kolonel bij het Amerikaanse Militair Instituut voor Chirurgisch Onderzoek. Het goede nieuws is dat steeds meer soldaten een verwonding overleven. In Afghanistan en Irak resulteert 10 procent van de verwondingen in een overlijden. Dat is een pak minder dan in Vietnam, met 16,1 procent, of de Tweede Wereldoorlog, met 19,1 procent. Toch is er nog ruimte voor verbetering, stelt Eastbridge.

Volgens de cijfers stierf 90 procent van de gesneuvelden voor ze een medisch centrum hadden bereikt. Van de 4090 soldaten die omkwamen door direct contact aan het front, stierven er 1391 onmiddellijk en 2699 op weg naar verzorging. Amper 506 van de gesneuvelden haalden een medisch centrum. Dat wijst er op dat er vooral verbetering mogelijk is op het terrein zelf.

“Deze studie wijst er niet op dat we onze soldaten laten omkomen op het terrein”, zegt de kolonel in de krant ArmyTimes. “Potentieel overlevend betekent dat er verbeteringen mogelijk zijn – zaken die we moeten onderzoeken om te maken dat ze niet in de eerste fase sterven.”

Bloedingen

Eastbridge denkt met name aan technieken om bloedingen te controleren. Bij 90 procent van de “potentieel overlevenden” was bloedverlies de hoofdoorzaak. Vooral verwondingen ter hoogte van de hals of het kruis zijn frustrerend voor medisch personeel, omdat de bloeding van belangrijke aderen erg moeilijk te stoppen is.

Het Amerikaanse leger werkt al aan verschillende technieken om dergelijke bloedingen te stoppen, zoals klemmen en een abdominale tourniquet, maar ook die technieken zijn onvoldoende bij een grote bloeding. Eastbridge en zijn collega’s breken een lans voor nieuwe geneesmiddelen die bloed sneller doen stollen.

Eastbridge wijst er op dat ook de kennis van het juiste beleid heel wat levens kan redden. Zo werd aan het begin van de oorlog vaak geen tourniquet gebruikt uit vrees dat soldaten ledematen zouden verliezen. Toen dat beleid werd aangepast, daalde het aantal gesneuvelden door verwondingen aan de ledematen aanzienlijk.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.