Kyoto blijft verre droom

Friends of the Earth vraagt dringend aan de overheden van de Europese Unie om radicale stappen te nemen in de strijd tegen klimaatverandering, na de publicatie van nieuwe data die aantoont dat veel Europese landen nog ver van hun Kyoto-doelstellingen afzitten.
De cijfers van het Europees Milieu Agentschap tonen dat de 15 oude EU lidstaten hun emissies verminderden met 0,8% tussen 2005 en 2006 en in totaal slechts 2,2% onder de niveaus van 1990 zitten. Ze blijven dus een eind steken van hun verplichtingen onder het Kyoto Protocol om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen met 8 percent tegen 2012.
De uitstoot van de Europese Unie als geheel verminderde lichtjes in 2006. Die was 0,3% lager dan in 2005, wat het totaal op min 7,7% brengt ten opzichte van 1990.
De grootste reden voor deze daling in uitstoot was een daling in de uitstoot van de huishoudens en de dienstensector. Een en ander is te wijten aan het warme weer waardoor mensen minder verwarming nodig hadden.
Deze data is onrustwekkend. De oude lidstaten zijn nog steeds niet op het juiste spoor om hun Kyoto-doelstellingen te realiseren. De kleine emissiereducties die gerealiseerd werden zijn niet het gevolg van daadkrachtige politieke inspanningen maar kunnen mogelijks volledig het resultaat zijn van warm weer.
Europa moet zijn inspanningen meer dan verdubbelen in de strijd tegen klimaatverandering. Deze gegevens zetten nog meer druk op de EU om een overeenkomst te bereiken voor een ambitieus energiepakket, zodat we ervan verzekerd zijn dat uitstootreducties elk jaar gebeuren en aangehouden kunnen worden op de lange termijn.
Spanje, Luxemburg, Oostenrijk, Denemarken, Italië en Finland zijn nog steeds het verst verwijderd van hun Kyoto doelwitten.
De EU als dusdanig zit niet op het juiste spoor om haar eigen doelen te bereiken. Europa engageerde zich om de globale temperatuurstijging te beperken tot 2° C, wat op zijn minst 30% binnenlandse reducties vraagt tegen 2020. Op heden zitten de lidstaten nog niet eens goed om het ontoereikende doelwit van 20% te halen.
Friends of the Earth maant de EU daarom aan om haar energiepakket te versterken door de Emissiehandel en de Richtlijn voor Hernieuwbare Energie zo sterk als mogelijk te maken en ervoor te zorgen dat er een sterk dwangsysteem wordt opgenomen in de overeenkomst inzake lastenspreiding.
De EU zal enkel in staat zijn om klimaatverandering het hoofd te bieden indien alle lidstaten hun uitstoot jaar na jaar verminderen. De Europese Commissie moet de noodzakelijke armslag krijgen om te verzekeren dat alle lidstaten voldoen aan hun verplichtinge. Het is vijf voor twaalf en enkel sterke wetgeving, met jaarlijkse reducties, kunnen de EU op het juiste spoor zetten om haar lange termijndoelstellingen te halen.
Bijna alle nieuwe lidstaten hebben grote uitstootreducties gemaakt in vergelijking met de cijfers van 1990 en zullen dus op hun kousenvoeten de Kyoto doelstellingen halen, maar dit is eerder te wijten aan de economische ineenstorting van de jaren 90 dan een gevolg te zijn van een intelligent beleid. Bijna de helft van de reducties in Duitsland zijn op conto van de ineengestorte industrie in het oosten van het land.
Er bestaat gevaar dat economische groei in Centraal en Oost-Europese landen de trend van uitstootreducties kan omdraaien – de meeste landen in deze groep ervoeren stijgende emissies tussen 2005 en 2006 (Bulgarije, Tsjechië, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slovakije).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.