Kyrgyzstan speelt Russische roulette

Een Russische investering van 1,3 miljard euro in een groot dammenproject zou de oplossing moeten betekenen voor het chronisch energietekort van Kyrgyzstan. Onduidelijkheden in het contract doen echter de vrees ontstaan dat de Centraal-Aziatische staat de controle over haar energieinfrastructuur aan Moskou zou kwijtspelen.
Het project heet Kambarata-1 en staat al meer dan twintig jaar in de steigers. De Kirgizische staat kreeg echter nooit voldoende fondsen bijeen voor de afwerking. Daar kwam in februari verandering in: president Kurmanbek Bakiev sloot een contract af met de Russische staat waardoor eindelijk genoeg geld voorhanden was.
Eens volledig afgewerkt, kan Kambarata-1 Kyrgyzstan omtoveren in een netto energie-exporteur. Voor de uitvoering van de infrastructuurwerken wordt een nieuw bedrijf opgericht, dat voor de helft in handen van de Russische staat is en voor de andere helft aan Kyrgyzstan toebehoort. Op die manier investeert Rusland in een bedrijf dat het zelf voor de helft bezit. Bovendien zal de raad van bestuur meer Russische dan Kirgizische leden tellen.
Met een vetorecht op beslissingen op managementniveau zal het bedrijf vermoedelijk in hoofdzaak Russische belangen dienen. Verder zijn de details van het contract onbekend, waardoor niemand zeker weet of het nu om een investering of lening gaat. Een bron bij het Kirgizisch ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde aan de onafhankelijke nieuwssite Institute for War and Peace Reporting dat het om een lening gaat waarop rente betaald moet worden.
Als de noodlijdende Kirgizische staat haar aandelen in het energiebedrijf verkoopt, verliest het de volledige controle over het Kambarataproject. Door de bouw van Kambarata-1 is het bovendien mogelijk dat het Toktogulreservoir, dat nu instaat voor negentig procent van de Kirgizische energiebehoefte, leeg komt te staan.
In buurland Oezbekistan is ongerustheid ontstaan over de plannen. De Oezbeken zijn bang dat de nieuwe dammen het waterniveau van de Syr Daryarivier doen dalen en de irrigatie tijdens de zomerdroogte zullen verhinderen.
In januari verklaarde Russisch president Dmitri Medvedev tijdens een bezoek aan Oezbekistan dat toekomstige Russische hydroprojecten rekening zullen houden met de belangen van àlle Centraal-Aziatische staten. Kyrgyzstan en Tadzjikistan beschikken over tachtig procent van het water in Centraal-Azië. Kazachstan en Oezbekistan zijn de grootste verbruikers.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2630   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift