Laatste Portugese visarend is een mannetje

Reisgidsen noemen Portugal een perfecte vakantiebestemming, maar met de natuur gaat het er veel minder goed. 42 procent van de gewervelde diersoorten is er ernstig bedreigd, zegt een nieuw rapport van het Portugese nationale Instituut voor Natuurbescherming. De telling vond één enkele mannelijke visarend; de 180 wetenschappers hopen dat die een wijfje tegenkomt dat zij mogelijk over het hoofd zagen.




De bruine beer, de steur, de slechtvalk en 16 andere soorten zijn uitgestorven in Portugal. De Iberische lynx, de monniksrob, de zwarte gier, de forel en een soort rivierpaling staan op het randje van. De laatste visarend leeft eenzaam in Alentejo, in het zuiden van Portugal. Een speciale waarschuwing is er voor het wilde konijn, de veldmuis en de lijster. Voor dolfijnen is het risico minder groot, maar ook zij hebben nog steeds behoefte aan speciale aandacht.

Het gaat vooral slecht met de vissen, concludeert het Rode Boek van Portugese Gewervelde Dieren. 69 procent van alle soorten die altijd of deels in zoetwater leven, zijn met zo weinig dat hun overleven in gevaar is. Van de vogels is 38 procent in gevaar, van de reptielen 32 procent, van de amfibieën 19 percent en van de zoogdieren 26 percent.

Hier en daar valt er wel goed nieuws te melden. De berggeit, die in 1990 uitgestorven werd verklaard in Portugal, duikt weer op in het Peneda-Gerês Nationaal Park. De heropstanding is te danken aan de inspanningen van de naburige Spaanse regio Galicië.

Aan het boek werkten 180 wetenschappers uit diverse domeinen mee, en het bestrijkt zowel continentaal Portugal als de Azoren en Madeira. Het is vanaf mei te koop in de Portugese boekhandel, en is bedoeld om mensen en overheden te sensibiliseren. Volgend jaar volgt een rood boek over zeevissen en flora. Het onderzoek maakt deel uit van de Portugese bijdrage aan de Millenniumdoelstelling om het verlies aan biodiversiteit tegen 2010 een halt toe te roepen.

De biodiversiteit in Portugal lijdt onder fragmentering en vernieling van de leefruimte van de dieren door de aanleg van wegen, dammen en steden. Maar de dieren hebben ook last van de modernisering van de landbouw en ziekten. De experts pleiten voor een nationaal monitoringsysteem om de mate van bedreiging jaarlijks te kunnen opvolgen. Als we weten hoe het met een soort gesteld is, kunnen we maatregelen treffen, zegt Maria Elisa Oliveira, coördinator van de onderzoeksgroep over amfibieën en reptielen. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.