Lage economische groei olie op verkiezingsvuur

De Amerikaanse economie is het voorbije kwartaal met 3,5 procent gegroeid, een heel eind onder het verwachte cijfer van 4,2 procent. Zowel George W Bush als John Kerry grijpen het nieuws aan om hun kiescampagne kracht bij te zetten.
De Democratische presidentskandidaat Kerry ziet in de economische resultaten die de Amerikaanse regering vrijdag bekend maakte het bewijs dat Bush op economisch vlak gefaald heeft. Volgens de Republikein Bush toont het cijfer net aan dat de Amerikaanse economie zich aan het herstellen is. Samen met terrorisme behoort de economie tot de belangrijkste thema’s van de Amerikaanse verkiezingen. In een enquète van de Washington Post vorige week noemde één op vier Amerikanen de economie de absolute topprioriteit.

De voorbije drie maanden zijn de economische prestaties onder alle verwachtingen gebleven. Dit soort resultaten is de norm geworden voor de economie onder Bush, reageerde Kerry’s economisch adviseur Gene Sperling scherp. Volgens Kerry ziet de Amerikaanse middenklasse af doordat fabrieksjobs verloren zijn gegaan, de privé-sector maar zwak groeit, het consumentenvertrouwen al drie maanden lang daalt en de olie erg duur is geworden.

Economist Dean Baker van het Centre for Economic and Policy Research in Washington vergelijkt de economische groei onder Bush met de groei onder zijn voorgangers. Het voorbije jaar is de Amerikaanse economie met 3,9 procent gegroeid. Dat is goed, maar Bush’ voorganger Clinton deed beter. De gemiddelde groei tijdens zijn tweede ambtstermijn bedroeg 4,2 procent. Baker rekent ook voor dat de gemiddelde groei tijdens Bush’ hele ambtstermijn niet hoger is dan 2,7 procent. Zijn vader George Bush senior deed het met een groei van amper 2,1 procent nog slechter, terwijl de presidenten Clinton (3,7 procent), Jimmy Carter (3,3 procent) en Ronald Reagan (3,4) duidelijk beter scoorden.

In 2004 heeft de VS een economisch tekort van 414 miljard dollar opgebouwd. In 2000, het jaar waarop Bush de verkiezingen won, was er nog een surplus van 236 miljard dollar. De oorlog in Irak heeft intussen bijna 200 miljard dollar gekost.

Kerry neemt ook Bush’ beleid inzake werkgelegenheid op de korrel. Volgens hem is Bush de eerste president sinds 72 jaar die een economie achter zich laat waarin jobs verloren zijn gegaan. In de privé-sector zijn in vier jaar tijd 1,6 miljoen banen verdwenen. Kerry hekelt verder ook de belastinghervormingen van Bush, die alleen voordelig zouden zijn voor de rijkste twee procent Amerikanen.

Volgens Bush stimuleert zijn belastingverlaging de economie doordat consumenten nu meer kunnen uitgeven. De hervormingen zouden bovendien maar verantwoordelijk zijn voor een vierde van het economisch tekort. Het Bush-kamp voegt daaraan toe dat het tekort in relatieve termen nog wel meevalt: het maakt slechts 3,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uit. Het grootste tekort in de Amerikaanse geschiedenis bedroeg 6 procent en dateert uit 1983.

Wie de verkiezingen dinsdag ook wint, het ziet er niet naar uit dat Amerikaanse economie snel ingrijpende veranderingen zal ondergaan. Heel wat economische sleutelsectoren in de VS zijn immers in handen van Republikeinen. (KC/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.