Lage olieprijzen bedreigen alternatieve energiebronnen

De olieprijzen hebben zich vandaag (8 december) hersteld nadat de Opec zaterdag had aangekondigd dat het kartel volgende week een “verrassende” productiebeperking kan goedkeuren.
Maar volgens sommige experts zal de vraag naar olie zeker tot de zomer 2009 ondermaats blijven, wat de prijzen laag kan houden. Dat brengt de ontwikkeling van alternatieve brandstoffen en energiezuinige motoren in gevaar.
De Europese referentiesoort Brent was vrijdag bij het sluiten van de markt in Londen nog amper 39,82 dollar per vat waard.  In New York ging een vat West Texas Intermediate (WTI), de Amerikaanse referentiesoort, voor 41,42 à 41,62 dollar van de hand. Dat waren de laagste prijzen die de afgelopen drie jaar zijn opgetekend. Vanmorgen was Brent wel alweer 42,25 dollar waard in Londen.
Maar de internationale groeivertraging zou de prijzen nog verder kunnen doen teruglopen. Volgens een studie van het Amerikaanse Merryl Lynch zullen de olieprijzen de komende zes maanden verder dalen alvorens te herstellen. Een prijsverval tot 25 dollar per vat behoort volgens de studie tot de mogelijkheden als China zwaar getroffen wordt door de crisis. De Wall Street Journal denkt ook dat de olieprijs tot ongeveer 30 dollar per vat kan terugvallen.

Slappe vraag


Evanan Romero, een Venezolaanse expert, wijst op de forse afkalving van de vraag, “met 7 procent in de VS en bijna 12 procent in Japan.” Het Internationaal Energie-Agentschap verwacht dat de gemiddelde vraag in 2008 zal uitkomen op 86,2 miljoen vaten per dag, 700.000 vaten minder dan wat de instelling nog in juli had geschat. De komende vijf jaar zal het dagelijkse verbruik volgens het agentschap toenemen met 1,2 miljoen vaten per jaar, in plaats van met de eerder verwachte 1,6 miljoen vaten per jaar. Volgens Romero zit een echt herstel van de vraag er pas voor 2010 in.
We weten niet wanneer de daling ophoudt, maar zeker is dat de meeste alternatieve brandstoffen en nieuwe technologieën die het energieverbruik terugdringen maar op de markt kunnen komen bij een WTI-prijs van 40 dollar of meer.
Dat is goed nieuws voor veel bedrijven en verbruikers, maar het kan de politieke wil fnuiken om werk te maken van energie-efficiëntie en alternatieven voor fossiele brandstoffen. “We weten niet wanneer de daling ophoudt, maar zeker is dat de meeste alternatieve brandstoffen en nieuwe technologieën die het energieverbruik terugdringen maar op de markt kunnen komen bij een WTI-prijs van 40 dollar of meer”, zegt Elie Habalián, een andere Venezolaanse expert. Ook de Wall Street Journal waarschuwde voor een verminderde ijver bij de ontwikkeling en de toepassing van zuinigere en minder vervuilende technologie.
De productiebeperkingen die de Opec, het kartel van olieproducerende landen, sinds november zegt door te voeren, konden het prijsverval tot hiertoe niet stoppen. Irak niet meegerekend zouden de Opec-landen nu per dag 27,3 miljoen vaten bovenhalen in plaats van de 28,8 miljoen vaten die ze eigenlijk onderling hebben afgesproken. Maar volgens sommige experts ligt de werkelijke hoeveelheid dichter bij de 30 miljoen vaten.
 
De voorzitter van de Opec, Chakib Khelil, verklaarde zaterdag dat het kartel op zijn bijeenkomst van 17 december in Algerije de markt kan “verrassen” met een drastische productiebeperking. Iran, een van de leden, heeft gepleit voor een beperking met 2 miljoen vaten per dag. De Opec hoopt dat ook niet-leden als Rusland, Mexico, Egypte en Oman hun productie zullen willen terugschroeven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.