Land in de kering

Er zijn redenen te over voor de vernieuwde aandacht voor Iran in onze media: de verkiezingen van juni, de straatprotesten die daarop volgden en de wereld rondtwitterden én de hardhandige manier waarop het politieke tweespan Khamenei-Ahmedinejad de miljoenen Iraniërs opnieuw in hun conservatieve gareel proberen te krijgen.
De actualiteit heeft echter ook diepe historische wortels, die veel minder onder de aandacht komen: het gefnuikte nationalisme van Mossadeq in de vroege jaren vijftig, het regime van sjah Reza Pahlavi dat degradeerde van opulente oriëntaalse grandeur tot ordinaire repressiestaat, de volksopstand van 1979 en de islamitische republiek onder ayatollah Khomeiny die daarop volgde…
Dirk Tieleman heeft de turbulente geschiedenis van Iran op de eerste rij meegemaakt, en hij heeft zijn notities uit 1969, 1979 en 2009 (en heel wat tussenliggende jaren en bezoeken) uitgeschreven in een boek dat perfect het midden houdt tussen reisherinneringen en historische analyse van de huidige maatschappelijke problemen in Iran.
Er zitten grote gaten in de journalistieke relatie van Tieleman met Iran, vooral na de Iran-Irak-oorlog van de jaren tachtig, en die worden in het boek een beetje onhandig opgevuld met verhalend commentaar op die periode, maar dat is een kleine schoonheidsfout.
Wie de beleidskeuzes en journalistieke prioriteiten van de huidige VRT bekijkt, staat er bij het lezen van De derde revolutie van versteld hoeveel tijd en ruimte er ooit op de BRT was voor achtergrondreportages, langetermijnwerk en journalistieke deontologie. Op blz. 106 noteert Tieleman zijn journalistieke drijfveer: ‘Wie alleen beschrijft, blijft steken aan de oppervlakte en dat gebeurt in de internationale verslaggeving over de gebeurtenissen in Iran maar al te vaak.’ Het was toen 1978. Twintig jaar later was dezelfde Tieleman een van de voortrekkers binnen de VRT van de kortere, snellere en toegankelijkere berichtgeving. Onbedoeld wellicht, maar daardoor bleef de berichtgeving van de openbare omroep steeds vaker steken aan de oppervlakte. Nog eens tien jaar later is Tieleman gelukkig terug op het journalistiek pad.
Met De derde revolutie bewijst de auteur twee dingen. Eén: hij is nog altijd de door mensen bewogen journalist die we ons herinneren uit de dagen in Teheran, de bergen van Afghanistan en de weidse wegen van Centraal-Azië. Twee: volgehouden aandacht voor thema’s en regio’s over decennia kan resulteren in heel toegankelijke inzichten en analyses, die tegelijk genuanceerd zijn en aandacht hebben voor de complexiteit van elk groot wereldgebeuren.
Wie de beleidskeuzes en journalistieke prioriteiten van de huidige VRT bekijkt, staat er bij het lezen van De derde revolutie van versteld hoeveel tijd en ruimte er ooit op de BRT was voor achtergrondreportages, langetermijnwerk en journalistieke deontologie.
Iran. De derde revolutie door Dirk Tieleman is uitgegeven door Van Halewyck. 240 blzn. ISBN 978 90 5617 939 7

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.