Landbouw in Gaza zit aan de grond

Nagenoeg alle dertienduizend boerenfamilies in Gaza hebben schade geleden door de voorbije oorlog. Talloze boerderijen zijn volledig vernield. Dat blijkt uit een studie van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO).
De landbouwsector in Gaza had het al erg moeilijk door de economische boycot van de voorbije jaren. De invoerbeperkingen maakten kunstmest, zaden en landbouwwerktuigen duur en schaars. De bevolking in de Gazastrook kreeg daardoor te maken met een tekort aan voedzaam, lokaal geproduceerd en betaalbaar voedsel. Vlees is meestal gewoon niet te vinden.

Israëlisch offensief


Het Israëlische offensief in Gaza, waarbij meer dan 1.300 doden en 5.000 gewonden vielen, gaf veel Palestijnse landbouwbedrijven het nekschot. “Boeren die het al moeilijk hadden om winst te maken voor het conflict begon, kijken nu aan tegen het verlies van hun broodwinning”, zegt Luigi Damiani, projectcoördinator van de FAO in Jeruzalem. “Ze kunnen de vernielde machines of hun gestorven vee niet vervangen. En voor veel vrouwen die hun man verloren hebben tijdens het conflict is het steeds moeilijker om voedsel te vinden voor hun gezin.”
De FAO wil snel herbeginnen met landbouwprojecten in Gaza. Op korte termijn wil de organisatie de boeren helpen met noodpakketten die bestaan uit zaden, meststoffen, voeder en medicijnen voor de dieren. De FAO hoopt dat daarmee tegen de lente al voedsel geproduceerd kan worden. De organisatie wil ook bijspringen bij de reparatie van serres, stallen, irrigatiesystemen en waterputten.
De eerste projecten zullen ongeveer vijf miljoen euro kosten en naar schatting zo’n 27.500 mensen ten goede komen. Ook op langere termijn wil de landbouworganisatie steun bieden aan boeren in de Gazastrook. Dat moet de lokale productie van betaalbaar vlees, eieren, melk en groenten en fruit opnieuw aanzwengelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.