Landbouw op nieuwe sporen

Willen we in de toekomst de problemen in de landbouw het hoofd bieden, dan is er nood aan een grondige hervorming van het huidige grootschalige en geglobaliseerde landbouwmodel. Dat is de conclusie van het IAASTD, een internationale groep wetenschappers en landenvertegenwoordigers.
De stijgende voedselprijzen, de groeiende wereldbevolking, de achteruitgang van de bodemvruchtbaarheid, de waterschaarste en de globale opwarming: het zijn een voor een  knelpunten die een idee geven van de gigantische uitdagingen waarmee de landbouw anno 2008 wereldwijd geconfronteerd wordt. Willen we in de toekomst die problemen het hoofd kunnen bieden, dan is er nood aan een grondige hervorming van het huidige grootschalige en geglobaliseerde landbouwmodel. Tot die conclusie kwamen vierhonderd wetenschappers die zich vier jaar lang bogen over toekomststrategieën voor de landbouw. De uitgangsvraag was: hoe de landbouwproductie verhogen op een manier die de honger en de armoede reduceert, het platteland weer leefbaar maakt, sociaal en ecologisch duurzame ontwikkeling stimuleert en de globale opwarming tegengaat? De resultaten van het onderzoek werden begin april in Johannesburg voorgesteld op een conferentie van het International Assessment of Agricultural Science and Technolgy for Development (IAASTD). Voor dat initiatief brachten de Verenigde Naties en de Wereldbank wetenschappers, regeringsafgevaardigden, ngo’s, activisten en vertegenwoordigers van de bedrijfswereld samen. Uiteindelijk hebben de vertegenwoordigers van de agrochemische industrie zich teruggetrokken en hebben Canada, Australië, Groot-Brittannië en de VS uitstel gevraagd om hun handtekening te zetten onder het uiteindelijke syntheserapport. Die terughoudendheid heeft te maken met de kritiek van het rapport op verdere industrialisering en globalisering van de landbouw, en meer specifiek op de verdere uitbouw en toepassing van genetische manipulatie. Vorig jaar stapten Syngenta en BASF, twee giganten uit de biotechnologie en de pesticidensector, al uit het overleg omwille van de kritische houding van de wetenschappers. 
In een geliberaliseerde voedselmarkt betalen de arme landen de rekening,stellen de IAASTD-onderzoekers. Vanuit die vaststelling pleiten ze voor een grondige economische en politieke herstructurering van de landbouwmarkt en een betere combinatie van lokale en traditionele kennis met de wetenschappelijke expertise die in de landbouw voorhanden is. Ze opteren radicaal voor schaalverkleining, en voor een meer duurzame landbouw, die ontwikkeling brengt op het platteland, en zorg voor het milieu en evenwichtigere sociale verhoudingen garandeert. ‘Landbouw gaat niet enkel over iets in de grond stoppen en dan zoveel mogelijk oogsten. Het gaat meer en meer over de sociale en ecologische variabelen die in grote mate zullen bepalen of de landbouw in de toekomst in staat zal zijn acht of negen miljard mensen te voeden.’ De ondertekenaars erkennen hiermee heel duidelijk de multifunctionaliteit van de landbouw. Het opzet en de werkwijze van dit initiatief zijn baanbrekend omdat regeringen, onderzoeksinstellingen, de bedrijfswereld en de civiele samenleving als gelijkwaardige partners samen hebben gediscussieerd en tot een rapport zijn gekomen dat vernieuwend is en waarvoor een brede consensus bestaat. (adw)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.