Landbouwcoöperaties centraal op Wereldvoedseldag

Dit jaar is het Internationale Jaar van de Coöperaties. Wereldwijd behoren ongeveer een miljard mensen tot een coöperatie om honger, armoede en schendingen van de mensenrechten tegen te gaan. FAO wil naar aanleiding van de Wereldvoedseldag specifiek aandacht vragen voor landbouwcoöperaties als middel tegen de hongerproblematiek.

  • FAO FAO Directeur-Generaal José Graziano da Silva (centraal): 'Landbouwcoöperatieven kunnen helpen om deze hindernissen te overbruggen en hen zo uit de armoede te helpen'. FAO

De FAO, het Voedsel- en Landbouwagentschap van de Verenigde Naties, koos er dit jaar om landbouwcoöperaties in de schijnwerpers te zetten op de wereldvoedseldag. Volgens FAO zorgen zij er namelijk voor dat boeren beter geïnformeerd zijn, betere prijzen krijgen voor hun goederen en kunnen deelnemen aan de lokale besluitvorming. Hierdoor worden boeren aangespoord om milieuvriendelijker, duurzamer en rechtvaardiger voedsel te produceren en zo armoede te ontvluchten.

Ecologische landbouw

FAO roept regeringen, ngo’s en academici dan ook op om deze landbouwcoöperaties extra steun te verlenen. Hoewel ze het meeste voedsel produceren, hebben kleine boeren slechts beperkte toegang tot de afzetmarkt en worden ze benadeeld bij het bepalen van de prijzen van hun goederen. ‘Landbouwcoöperatieven kunnen helpen om deze hindernissen te overbruggen en hen zo uit de armoede te helpen’, zegt FAO Directeur-Generaal José Graziano da Silva.

Worldwatch Instituut vraagt hierbij extra aandacht voor ecologische landbouw. ‘Landbouwcoöperaties en ecologische landbouw gaan hand in hand om een duurzamer voedselsysteem te ondersteunen’, zegt Danielle Nierenberg, directeur van het ‘Nourishing the Planet’ project van Worldwatch Instituut. Ecologische landbouw zorgt volgens het Worldwatch Instituut voor een rijkere bodem, verbeterde opbrengsten en hogere inkomsten. Het houdt in dat boeren gebruik maken van compostering en boslandbouw, aandacht hebben voor het behoud van de leefgebieden en produceren voor de lokale markt. Dit staat tegenover industriële landbouw, waarbij men gebruik maakt van pesticiden en chemische meststoffen en waarbij voedsel over de hele wereld getransporteerd wordt, wat een nefaste impact heeft op het klimaat.

Vrije toegang tot zaden

Ook in België wordt er aandacht gevraagd voor de voedselproblematiek. De Coalitie tegen de Honger vraagt in het Federaal Parlement politieke aandacht voor het probleem. Het Collectif Artivist wil van de Wereldvoedseldag gebruik maken om de belangen van multinationals zoals Monsanto, Syngenta, Dupont, Bayer, BASF… in vraag te stellen. Zij worden verenigd in de Europese zadenlobby (ESA) en proberen op die manier hun invloed uit te oefenen op het Europees beleid.

Volgens het collectief doen deze multinationals ‘alles wat ze kunnen om hun controle uit te breiden over de gewassen, zonder rekening te houden met de biodiversiteit, de volksgezondheid of de economisch voortbestaan van de boeren’. Het collectief wil dan ook pleiten voor een vrije toegang tot zaden en vervolgens rechtvaardige en duurzamere landbouw. Daarom voeren ze op de Wereldvoedseldag actie voor het gebouw waar ESA haar jaarlijkse Algemene Vergadering houdt. Het Collectif Artivist was ook betrokken bij de aardappelactie in Wetteren in mei 2012. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.