Langdurig voedseltekort dreigt door onzekerheid in Kenia

Kenia kijkt mogelijk aan tegen een ernstig voedseltekort en grootschalige ondervoeding als de politieke situatie er niet snel stabiliseert. Tot die conclusie komt het International Medical Corps (IMC), dat zich zorgen maakt over de terugvallende maïsproductie en de grote aantallen interne vluchtelingen.
Volgens het Keniaanse Rode Kruis leven er nu ongeveer 270.000 mensen in vluchtelingenkampen. Naar schatting nog eens zoveel mensen wonen bij kennissen of familie. De meeste vluchtelingen hebben niet enkel hun huis en bezittingen verloren, maar  ook hun broodwinning. IMC, een Amerikaanse organisatie die sterk betrokken is in Kenia, maakt zich nu vooral zorgen over zwangere vrouwen, jonge moeders die de borst geven en kinderen jonger dan vijf jaar, de groepen die als eerste tekenen van ondervoeding vertonen.
De organisatie maakt zich ook zorgen op langere termijn. Volgens eerste schattingen van de de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) zijn de Keniaanse boeren al ver achter op schema bij de voorbereiding van hun land. In de vruchtbare Riftvallei heeft het geweld 180.000 mensen op de vlucht gedreven, vooral kleine boeren. De streek is normaal goed voor 70 procent van de maïsproductie in Kenia, maar gaat nu gebukt onder een wankele wapenstilstand tussen de vijandige partijen.
Over enkel weken moet er al gezaaid worden en heel wat gevluchte boeren zullen niet op tijd bij hun gronden zijn. In veel gevallen zijn die bovendien ingenomen door rivaliserende groepen, zodat het zaaien nog veel meer vertraging kan oplopen. Daardoor lopen volgens IMC niet alleen de vluchtelingen gevaar voor ondervoeding, maar de hele Keniaanse bevolking en vooral de bewoners van de slopenwijken rond de grote steden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.