Lange nachten in Pakistaans Lahore

In de West-Pakistaanse stad Lahore blijft het overdag schemeren. Dat heeft minder te maken met de stand van de zon dan met de immense luchtvervuiling. Boven de stad hangt een dichte mist die vooral ‘s winters, bij gebrek aan regen, hardnekkig is.
Overdag blijft de straatverlichting branden en chauffeurs rijden de hele dag met licht. Oorzaak is de sterk verslechterde luchtkwaliteit, een gevolg van de industriële vervuiling en de almaar toenemende uitlaatgassen van het verkeer. Op de Pakistaanse wegen rijden nu vier miljoen wagens, terwijl dat er twintig jaar geleden nog maar 800.000 waren.

“Je kan de nevel overal in de stad zien”, zegt huisvrouw Saba Jabeen tegen het VN-persagentschap IRIN. “De komende maanden wordt het nog erger doordat de winters in Lahore erg droog zijn. Elke ochtend plakt er een dikke laag zwart stof op mijn wagen, dat toont aan hoe erg de vervuiling is.” In de grootste twee steden van het land, Karachi en Lahore, zou de vervuiling twintig keer de maximumwaarden overschrijven van de Wereldgezondheidsorganisatie.

“De luchtkwaliteit in alle Pakistaanse grote steden is verschrikkelijk. Er is al een berg studies verschenen die aantonen hoe alarmerend de gevolgen zijn voor de gezondheid”, zegt Roland D’Souza, voorzitter van de burgerorganisatie “Citizen.”

Uit een recent rapport van het Pakistaanse ministerie voor Milieu blijkt dat er elk jaar 22.700 doden vallen als gevolg van de vervuiling. Onder de doden bevinden zich ook 700 kinderen. Die zijn veel sneller vatbaar voor ziekten als astma. Het Pakistaans Medisch Onderzoeksbureau vond bovendien hoge hoeveelheden lood in het bloed van kinderen die in grote steden wonen. IPS MDG7 (BV/PD)

Foto genomen door ianpain en beschikbaar volgens de bepalingen van de Creative Commons 2.0-licentie op http://www.flickr.com/photos/iapain/123273624/

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.