Langste Zuid-Afrikaanse staking ooit voorbij

De vier weken lange staking van Zuid-Afrikaanse ambtenaren is vandaag afgeblazen. Een half miljoen blanke en zwarte Zuid-Afrikanen legden het werk neer om een hoger loon af te dwingen, waardoor scholen en ziekenhuizen bijna een maand lang gesloten bleven.
Het Congres van Zuid-Afrikaanse Vakbonden (Cosatu) gaat uiteindelijk akkoord met een loonsverhoging van 7,5 procent. Aanvankelijk ijverde de vakbond voor 12 procent meer loon. Zwelinzima Vavi, de secretaris-generaal van Cosatu, zegt vandaag in de Zuid-Afrikaanse krant Business Day: “De vakbonden krijgen niet alles wat ze vroegen, maar het voorstel van de overheid was niet slecht.”
Honderden stakende verpleegkundigen die ontslagen werden omdat ze weigerden hun volgens de overheid “essentiële beroep” uit te oefenen, mogen terug aan de slag. Ook op andere manieren probeerde de regering de druk op de stakers op te drijven. Zo dreigde ze ermee het leger in te zetten “om geweld te voorkomen”.
De staking liep op haar laatste benen. De onderwijsbonden, die het leeuwendeel van de stakers uitmaakten, lieten al doorschemeren dat ze een einde wilden maken aan de staking omdat de schoolvakantie voor de deur staat. Ook de vakbonden uit de gezondheidssector zeiden gisteren (woensdag) dat er snel een einde moest komen aan de acties. “Het mag nog uren of dagen duren, maar we willen snel tot een overeenkomst komen”, zei Fikile Majola van de gezondheidsbond.
De staking begon op 1 juni uit en is de grootste sinds er een einde kwam aan het apartheidsregime in 1994. De vakbondsorganisatie Cosato maakt deel uit van de drievoudige alliantie die aan de macht is in Zuid-Afrika: de andere partijen zijn de Zuid-Afrikaanse Communistische Partij en het ANC. Cosato kan zich echter steeds minder vinden in de economische koers van president Thabo Mbeki van het ANC.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.