Late regen mildert droogte in India

De voorbije week heeft het in grote delen van India meer geregend dan normaal. De hevige neerslag houdt waarschijnlijk nog enkele dagen aan, en dat is goed nieuws voor de boeren in bijna de helft van het land die met droogte te kampen hebben. Toch zal de Indiase oogst dit jaar waarschijnlijk een duik nemen.
De zomermoesson, de regentijd die in India het leeuwendeel van het water levert dat de landbouw nodig heeft, bracht de voorbije week 4 procent meer neerslag dan normaal. Dat werd tijd, want over de hele moessonperiode gerekend viel er tot hiertoe 21 procent minder water dan gemiddeld. Het tekort kan verder teruglopen want er wordt nog meer regen verwacht, maar anderzijds is de moesson bijna voorbij. De late plensregens zullen de moesson dus niet helemaal meer kunnen redden.

Overheidinterventie


Volgens de Indiase regering wordt bijna de helft van het land geplaagd door droogte. De situatie is het ergst in het noordwesten van India. De regering overweegt al de interventieprijzen voor rijst en linzen op te trekken om boeren in gebieden met voldoende regenval aan te moedigen grotere oppervlaktes in te zaaien met die gewassen. Dat kan de verwachte terugval van de oogst compenseren, terwijl de hogere prijzen tegelijk de boeren helpen die door de droogte minder produceren.
Minister van Landbouw Sharad Pawar schatte half augustus dat de slechte regenval de Indiase productie van ongepelde rijst met tien miljoen ton kan doen teruglopen. India zou ook veel minder oliehoudende zaden en suikerriet binnenhalen. Pawar heeft gezegd dat de regering tarwe en rijst uit de overheidsreserves op de markt zal brengen als de prijzen omhoog schieten. De stijging van de internationale prijzen voor suiker en peulvruchten geven aan dat handelaars in andere landen verwachten dat India de komende tijd meer van die levensmiddelen zal importeren.
Wetenschappers van het Indiase Instituut voor Tropische meteorologie waarschuwen intussen dat India de komende 150 jaar zijn zuidwestelijke zomermoesson helemaal kan verliezen. De opwarming van de aarde dreigt de temperatuurverschillen tussen de Arabische Zee en het Indiase vasteland te verminderen, waardoor er tijdens de zomer steeds minder vochtige lucht zal worden aangezogen. Binnen zowat anderhalve eeuw kan het mechanisme dat de moessonregens aanvoert helemaal stilvallen, en zou droge wind vanuit het oosten de regenwolken boven India weghouden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.