Latijns-Amerika groeit ondanks economische onzekerheid

Meer investeringen in vaste activa om de concurrentie te verbeteren, extra toegevoegde waarde voor exportproducten en belastinghervormingen om sociale politiek te financieren zijn enkele uitdagingen waar Latijns-Amerika mee te maken heeft in onzekere economische tijden.
“Dit jaar is er ook sprake van goede groei, maar volgend jaar zal de groei lager liggen en de vooruitzichten voor de toekomst zijn behoorlijk onzeker”, zegt Osvaldo Kacef, directeur van de divisie Economische Ontwikkeling van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caraïbische Gebied (Eclac).
Het is mogelijk dat de toekomstige groei onvoldoende is om de sociale situatie te verbeteren zegt hij. Het aantal armen in de regio nam toe van 180 miljoen in 2008 tot 189 miljoen in 2009, zo’n 34 procent van de bevolking.
De meeste Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen zien dit jaar groei. De gemiddelde groei in de regio is dit jaar 5,2 procent. Voor 2011 verwacht de Eclac een economische groei van 3,9 procent.

Daling werkloosheid


De groei van dit jaar helpt bij het bestrijden van de werkloosheid. Die zal dit jaar naar verwachting dalen naar 7,8 procent. Vorig jaar was 8,2 procent van de beroepsbevolking werkloos.
Het totale bruto binnenlands product (bbp) van Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied kromp vorig jaar met 1,9 procent als gevolg van de wereldwijde economische crisis.
De landen die de groei dit jaar het meest aanzwengelen, zijn Brazilië, met een verwachte groei van het bbp met 7,6 procent, Uruguay en Paraguay (7,0 procent), Argentinië (6,8 procent) en Peru (6,7 procent).
Daarna volgen de Dominicaanse Republiek (6,0 procent groei), Panama (5,0 procent), Bolivia (4,5 procent), Chili (4,3 procent), Mexico (4,1 procent), Colombia (3,7 procent), Ecuador en Honduras (2,5 procent) en Nicaragua en Guatemala (2,0 procent).
Het Venezolaanse bbp zal 3,0 procent dalen. Dat kom deels door een afname van de olie-export. Die verminderde in 2009 met 30,4 procent. Ook waren er in het land problemen met de energievoorziening.

Haïti


Voor de Haïtiaanse economie wordt een krimp van 8,5 procent voorspeld, als gevolg van de dramatische aardbeving in januari van dit jaar. De Eclac voorspelt voor 2011 echter 7,0 procent groei voor Haïti, dankzij de wederopbouwactiviteiten.
Chili, dat in februari te maken kreeg met een aardbeving en een tsunami, kan volgens de Eclac in 2011 een groei van 6,0 procent verwachten.
Kacef wijst erop dat de regio te weinig investeert in vaste activa, vooral in infrastructuur, machines en wegen. Ook leggen politieke leiders vaak veel nadruk op het bestrijden van de inflatie, terwijl geen aandacht wordt besteed aan de wisselkoers. “De reële wisselkoers beïnvloedt de bestemming van middelen op lange termijn.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.