Latijns-Amerika heeft een vijfde van alle olie ter wereld

Door recente vondsten beschikt Latijns-Amerika nu over een vijfde van alle olievoorraden ter wereld. Vaandeldrager is Venezuela, dat sinds februari het land met de grootste oliereserves ter wereld is.

Sinds 2009 nam het aantal olievondsten in de hele wereld toe met 20 procent, in Latijns-Amerika en de Caraïben was dat 40 procent. Alleen in het Midden-Oosten is meer olie te vinden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Latijns-Amerikaanse Organisatie voor Energie (Olade), die deze week in het Ecuadoraanse Quito vergaderde.

Het grootste deel van de Latijns-Amerikaanse olie, ruim 85 procent, bevindt zich in Venezuela. Sinds februari is de voorraad in de Venezolaanse bodem op 297 miljard vaten vastgesteld. De totale wereldvoorraad bedraagt 1,7 biljoen vaten.
“Ik weet niet of het 85 procent is maar de stijging van bewezen reserves betekent dat ons land nog vele decennia een van de vier of vijf belangrijkste spelers ter wereld blijft op het vlak van olie”, zegt Nelson Martínez, directeur van PDVSA América, een afdeling van het staatsbedrijf Petróleos de Venezuela.

Brazilië en Mexico

Brazilië heeft de laatste jaren belangrijke onderzeese olievelden aan zijn Atlantische kust ontdekt, zoals het Tupi-olieveld in 2007, met mogelijk 33 miljard vaten, en het Jupiter-veld in 2008, met 12 miljard vaten. Daardoor heeft Brazilië 5 procent van de Latijns-Amerikaanse voorraden.

De derde in de rangschikking is Mexico. Dat zag zijn bewezen voorraden de laatste vijftien jaar dalen maar heeft nog altijd 4 procent van de regionale voorraad.
Ecuador volgt, met 3 procent van de regionale voorraad, en een stijging van 63 procent van zijn voorraad in 2008 ten opzichte van 2007.

De andere Latijns-Amerikaanse landen, samen goed voor het resterende 3 procent, zijn ook nog op zoek naar nieuwe oliebronnen. In Argentinië bijvoorbeeld is het Spaans-Argentijnse bedrijf Repsol YPF bezig met een onderzoek naar de totale oliereserve van het land, zegt geoloog Ramón Martínez, adviseur van het ministerie van Energie.

Op basis van de gegevens van 2009, en zonder rekening te houden met toekomstige ontdekkingen, kan Venezuela nog 201 jaar voort, Ecuador nog 34 jaar, Brazilië nog 18 jaar, Mexico en Argentinië elk nog 11 jaar, zegt Olade.

Orinoco

Venezuela heeft zijn leidersplaats te danken aan de zogeheten Franja Petrolífera del Orinoco (FPO), de enorme olievelden in het Orinoco-gebied. Sinds 2005 is de hoeveelheid bewezen reserves in die zone 34 keer groter geworden, via het project Magna Reserva.

Om de FPO te ontwikkelen moet 10.500 putten wordt geboord, twee raffinaderijen worden gebouwd, een nieuwe zeeterminal worden aangelegd en een andere worden aangepast.
Venezuela heeft de andere Latijns-Amerikaanse landen en ook multinationals uitgenodigd om te participeren in de exploitatie van de nieuwe zones. Tegen 2015 “zal Venezuela 4,5 miljoen vaten petroleum produceren, zolang dat niet ten koste gaat van de infrastructuur voor oliewinning en de prijzen op wereldschaal, en zal het 3,6 miljoen vaten raffineren”, zegt Martínez.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.