“Latijns-Amerika kan 140 procent van rijkdom verliezen” (*)

Als er geen wereldwijd klimaatakkoord komt, kan de Latijns-Amerikaanse economie bijna 140 procent van zijn huidige rijkdom verliezen tegen 2100. Dat stelt de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben (Cepal), een VN-organisatie.
De Cepal berekende de kosten van de klimaatwijziging voor Latijns-Amerika tot 2100 in twee extreme scenario’s. In het eerste scenario gaat de uitstoot van broeikasgassen niet omlaag, in het tweede komt er een akkoord en daalt de uitstoot wel.
“In het beste scenario, met een vermindering van de uitstoot, kan het verlies 34,3 procent van het bruto binnenlands product van Latijns-Amerika bedragen, volgens de huidige waarden”, zegt Joseluis Samaniego, directeur duurzame ontwikkeling bij de Cepal.
“In het slechtste scenario bedraagt de impact bijna 140 procent van de huidige rijkdom. Dat wil zeggen, de verliezen tijdens de 21ste eeuw zullen anderhalve keer zo groot zijn als de rijkdom die vandaag bestaat, dat is meer dan 1 procent van het bbp per jaar.”
De Cepal schat dat de totale CO2-uitstoot in de regio van 2005 tot 2100 groeit met 1,5 procent per jaar. De veeteelt zal de meeste schade ondervinden als gevolg van de stijgende temperatuur en veranderende neerslagpatronen. De verwachting is ook dat de gletsjers in de Andeslanden blijven smelten en de extreme weerfenomenen in de Caraïben, Centraal-Amerika en de tropische en subtropische delen van Zuid-Amerika toenemen.
Tegen 2100 zal de hoeveelheid onbruikbare grond in Bolivia, Chili, Ecuador, Paraguay en Peru 22 tot 62 procent van het grondgebied beslaan, schat de Cepal.
De VN-organisatie presenteerde het rapport, ‘De economie van de klimaatverandering in Latijns-Amerika en de Caraïben’, gisteren (woensdag) op de klimaattop in Kopenhagen.
(*) Dit artikel maakt deel uit van een reeks bijdragen van IPS naar aanleiding van de klimaatconferentie in Kopenhagen. ‘Planeet Kopenhagen’ startte op 23 november en loopt tot het einde van de conferentie op 18 december.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2824   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift