Latijns-Amerika kan leidende rol spelen in klimaatcrisis

De Wereldbank roept de internationale gemeenschap op om naar Latijns-Amerika te kijken, de regio met de meeste biodiversiteit in de wereld, voor innovatieve oplossingen om de klimaatcrisis te keren.
Van de tien landen met de meeste biodiversiteit in de wereld liggen er vijf in Latijns-Amerika: Brazilië, Colombia, Ecuador, Mexico en Peru. Zij behoren ook tot de vijftien landen waarvan de fauna het meest bedreigd wordt met uitsterven.

De Wereldbank, die stevig bekritiseerd wordt vanwege zijn klimaatvervuilende beleid, presenteerde woensdag tijdens de VN-klimaatconferentie in het Poolse Poznan een rapport over Latijns-Amerika en het Caraïbische Gebied.

Latijns-Amerika is volgens de bank in de positie om de middeninkomenlanden te leiden als het gaat om het beperken van de uitstoot door ontbossing, het doorbreken van de impasse op het gebied van de ontwikkeling van waterkrachtcentrales, het verbeteren van energiezuinigheid en de overschakeling naar milieuvriendelijk transport in de steden, stelt het Wereldbankrapport.

Klimaatinvesteringsfondsen



“De benadering in Latijns-Amerika helpt niet alleen de klimaatverandering bestrijden, maar zorgt ook voor miljoenen nieuwe banen in de lage-uitstoot-economie”, zegt Katherine Sierra, vice-voorzitter duurzame ontwikkeling bij de Wereldbank. “Die lessen uit de regio zijn van onschatbare waarde voor onze wereldwijde pogingen om de actie tegen de klimaatverandering in ontwikkelingslanden te financieren met nieuwe instrumenten, zoals de  Klimaatinvesteringsfondsen van 6,1 miljard dollar.”

De Klimaatinvesteringsfondsen (CIF’s) van de Wereldbank worden door sommigen echter gezien als schadelijk voor de klimaatgesprekken onder de paraplu van de Verenigde Naties. Niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) stelden dinsdag in een verklaring dat de CIF’s concurreren met al bestaande VN-fondsen.

Innovatief



Het Wereldbankrapport, getiteld ‘Low Carbon, High Growth: Latin American Responses to Climate Change’, constateert dat Latijns-Amerika weinig broeikasgassen uitstoot, “dankzij zijn schone energie-matrix en innovatieve emissiebeleid.”

“Latijns-Amerika stoot slechts 6 procent van de wereldwijde, energiegerelateerde broeikasgassen uit en is goed voor 12 procent van de emissie uit alle bronnen, inclusief ontbossing en landbouw”, zegt het rapport. Het wijst op nieuwe technologieën en proefprojecten in de regio, bedoeld om de emissie te verlagen.

Mexico heeft in 2007 niet-bindende langetermijndoelen opgesteld die moeten leiden tot een reductie van de uitstoot in de energiesector met 21 procent in 2014. Brazilië werkt aan energieonafhankelijkheid door het uitbreiden van de alternatieve energiebronnen, zoals waterkracht, ethanol en biodiesel. Ethanolproductie, gebaseerd op suikerriet, is in financieel en in milieu-opzicht duurzaam en legt geen beslag op land dat bestemd is voor voedselgewassen.

In Curitiba (Brazilië) en Bogata (Colombia) zijn milieuvriendelijke openbaar vervoerssystemen opgezet. Die projecten vinden nu navolging in tientallen andere steden in de regio. Costa Rica kreeg wereldwijd erkenning voor zijn pogingen om een economische waarde toe te kennen aan het behoud van ecosystemen. Argentinië boekt vooruitgang met betrouwbare hernieuwbare energie op het platteland, wat een positieve invloed heeft op de productiviteit en de werkgelegenheid.

Ondanks deze innovaties, neemt de uitstoot in Latijns-Amerika nog wel toe. Op grond van de huidige trend, zal de CO2-energie-emissie per hoofd van de bevolking tussen 2005 en 2030 met 33 procent groeien. Dat is meer dan het wereldwijde gemiddelde van 24 procent, staat in het rapport.


 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.