Latijns-Amerika sceptisch over VN-klimaattop (*)

Eminente wetenschappers uit Latijns-Amerika zijn sceptisch dat de Klimaattop in Kopenhagen straks resultaat boekt. Dat blijkt uit een zopas verschenen rapport van Tierramérica over de gevolgen van de klimaatwijziging voor Latijns-Amerika.
“Om een voetbalmetafoor te gebruiken, daar houden de Braziliaanse politici zo van: het Kyotoprotocol was de tien minuten opwarming voordat de echte wedstrijd begint”, zegt de Braziliaan Carlos Nobre, een van de 22 wetenschappers die aan het rapport meewerkte. “De echte wedstrijd moet nu beginnen, maar velen willen zich voor altijd blijven warmlopen.” Nobre is lid van het VN-klimaatpanel (IPCC), wiens conclusies het uitgangspunt vormen voor de VN-Klimaattop die op 7 december in Kopenhagen begint.
Volgens het rapport van Tierramérica draagt Latijns-Amerika weinig bij tot de klimaatwijziging maar dragen 600 miljoen mensen er wel de gevolgen van, onder meer via droogtes, overstromingen, het smelten van de gletsjers, temperatuurstijgingen en nieuwe landbouwplagen en ziektes.
Het vee zal zich niet aan de bruuske temperatuurwisselingen kunnen aanpassen en dat vergroot de armoede van de bevolking die van de landbouw leeft, zegt het rapport. Volgens simulaties kunnen de landbouwinkomsten tegen 2100 met 12 tot 50 procent dalen, afhankelijk van de ernst van de klimaatwijziging.
Als de gletsjers in de Andes verdwijnen, dan komt de drinkwatervoorziening van heel wat steden in het gedrang, zegt de Peruaanse metereoloog José Marengo, eveneens lid van het VN-Klimaatpanel. Bovendien dreigen de vele waterkrachtcentrales daar in het droge seizoen in de problemen te komen, zegt John Nash, de Latijns-Amerikaspecialist van de Wereldbank.

(*) Dit artikel maakt deel uit van een reeks bijdragen van IPS naar aanleiding van de klimaatconferentie in Kopenhagen. ‘Planeet Kopenhagen’ startte op 23 november en loopt tot het einde van de conferentie op 18 december.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift