Latijns-Amerika teleurgesteld over regering-Obama

Latijns-Amerikaanse landen zijn teleurgesteld over het uitblijven van de aangekondigde verandering in de relaties tussen de Verenigde Staten en Latijns-Amerika. De Braziliaanse president Inacio Lula da Silva klaagde onlangs bij zijn vertrek dat er tijdens de twee jaar van de regering van Barack Obama “niets is veranderd.”

  • Reuters Graffiti met een afbeelding van Obama in Caracas, Venezuela. De tekst zegt 'Nieuw speelgoed van het imperium, gemakkelijk te gebruiken, volledig te manipuleren' Reuters

“De Amerikaanse regering begon goed”, zei Abraham Lowenthal, Latijns-Amerika-kenner en oprichter van de Inter-American Dialogue (IAD), afgelopen week tijdens een forum bij het Brookings Institute. “Maar het ging mis.”

Op belangrijke terreinen kwam Obama zijn eerdere belofte tot “betrokkenheid gebaseerd op wederzijds respect” met zijn zuiderburen maar voor een klein deel na.

De regering slaagde er niet in op krachtige wijze te werken aan het normaliseren van de banden met Cuba en het detentiecentrum Guantanamo Bay te sluiten. Verder wijzen analisten op de klungelige aanpak van de staatsgreep tegen de Hondurese president in 2009,  het niet consulteren van bondgenoten over de afgebroken overeenkomst met Colombia over toegang tot militaire bases en de harde afwijzing van de Braziliaanse pogingen om de groeiende spanningen tussen de VS en Iran te verminderen.

De Amerikaanse regering slaagde er ook niet in het Congres over te halen de immigratiewetgeving te hervormen of om nieuwe wetten aan te nemen die het moeilijker maken voor Centraal-Amerikaanse drugskartels om wapens te importeren uit de VS. De drugskartels zorgden in de afgelopen tijd voor een explosie van geweld in Mexico.

Veiligheid

“Het is meer dan een teleurstelling”, zegt Lowenthal. “In Latijns-Amerika bestaat grote waardering voor de belangrijke verschillen die er op veel punten zijn met de regering-Bush, maar tegelijk voelen mensen zich misleid”, zegt hij.

De teleurstelling, of het gevoel van misleiding, kan in de komende twee jaar toenemen, zeggen Amerikaanse Latijns-Amerika-experts. Ze verwachten dat de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden de relaties met Latijns-Amerika zal bemoeilijken.

De nieuwe voorzitter van het Comité voor Buitenlandse Zaken van het Huis, de anti-Castro-militant Ileana Ros-Lehtinen uit Miami, heeft al aangegeven dat ze er alles aan zal doen om pogingen van de regering-Obama om het handelsembargo tegen Cuba op te heffen, te dwarsbomen. Ook is ze tegen verbetering van de betrekkingen met Venezuela en zijn partners in het Bolivariaanse Alternatief voor de Amerika’s (ALBA), zoals Nicaragua en Bolivia.

“Als Obama van plan was aanzienlijke veranderingen door te voeren in het Latijns-Amerika-beleid, wat hij nog niet gedaan heeft, dan zal het nu veel moeilijker worden”, zegt Geoffrey Thale, programmadirecteur van het Washington Office on Latin America (WOLA)

“Hij heeft nu te maken met een Republikeins Huis van Afgevaardigden dat waarschijnlijk elke gelegenheid aangrijpt om te wijzen op de bedreigingen voor de Amerikaanse veiligheid vanuit Venezuela, Iran en andere landen van de ‘as van het kwaad’ ”, zegt hij.”

Koude Oorlog

Vorige week kwam het neoconservatieve American Enterprise Institute (AEI) met een memo van Bush’ voormalige rechterhand inzake Latijns-Amerika, Roger Noriega. Hij riep het Congres op tot sancties tegen Venezuela, tenzij het land zijn “agressieve en illegale” activiteiten staakt.

Noriega beschuldigt de Venezolaanse president Hugo Chavez onder meer van het “verschaffen van een strategisch platform aan Iran van waaruit het land kan opereren in de buurt van de VS.” Hij wil sancties tegen het staatsoliebedrijf Petroleos de Venezuela tenzij het kan bewijzen dat het geen zaken doet met Iran.

Ted Piccone, plaatsvervangend directeur buitenlands beleid van het Brookings Institute, wijst erop dat de kans dat Obama verdere actie zal ondernemen om het embargo tegen Cuba te versoepelen, nu “praktisch nul” is.

“Er is verandering gaande in Cuba en we lijken de boot compleet te missen”, zegt hij. “We zitten nog vast in het Koude Oorlogsdenken en de politiek van Florida.” De Republikeinse meerderheid in het Congres zal ook een grote hervorming van de immigratiepolitiek in de komende twee jaar vrijwel onmogelijk maken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.