Latijns-Amerika verdeeld over economische politiek

De landen van Latijns-Amerika en de Caraïben zijn eensgezind in hun bezorgdheid over de gevolgen van de economische crisis, maar de ideologische verschillen blijven groot. Dat blijkt op een tweedaagse top die vandaag in Brazilië besloten wordt.
De bijeenkomst werd maandag ingeleid door een verruimde vergadering van de Mercosur, een handelsblok dat bestaat uit Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay. Op de eigenlijke Latijns-Amerikaanse top die dinsdag begon, zijn naast de lidstaten van de Mercosur ook alle andere landen uit de regio aanwezig. De top kent tot nog toe weinig struikelblokken. Dinsdag werden alle verklaringen goedgekeurd die in een eerder stadium waren voorbereid.
De hele regio is het erover eens dat de internationale economische crisis regeringen dwingt maatregelen te nemen. Maar de verdeeldheid over die maatregelen is groot.
Volgens Rafael Correa, de president van Ecuador, had de regio er beter voor kunnen staan als alle landen voor de aanpak van het ALBA-blok hadden gekozen. Het Bolivariaans Alternatief voor de Amerika’s (ALBA) is een links economisch bondgenootschap en een initiatief van Hugo Chávez, de president van Venezuela. Ook Cuba, Bolivia, Dominica, Honduras en Nicaragua maken er deel van uit. Ecuador wacht nog met aansluiten tot het blok steviger geworden is.
Volgens Correa had een sterke Bank van het Zuiden het verlies aan buitenlandse investeringen gedeeltelijk kunnen opvangen. De instelling, die een “betere” Wereldbank voor Latijns-Amerika moet worden, is een idee van Chávez. Ze bestaat voorlopig enkel op papier. “We moeten een beleid voeren dat de werkgelegenheid stimuleert, en de nodige overheidsinvesteringen zouden mee mogelijk gemaakt zijn door de Bank van het Zuiden”, vindt Correa.
Verder oordeelt de Ecuadoraanse president dat de regio behoefte heeft aan een fonds waarbij de buitenlandse valutareserves van de landen aan elkaar gekoppeld worden, zodat individuele landen minder risico lopen. Tot slot stelde Correa dat de regio ook een nieuwe financiële architectuur moet uitwerken, met bijvoorbeeld een regionale munteenheid.
De visie van de Mexicaanse president Felipe Calderón op de economische crisis is tegengesteld aan die van Correa. Volgens Calderón moet Latijns-Amerika proberen zijn concurrentiekracht te hervinden en is het aantrekken van buitenlands kapitaal de enige manier om economische groei te verwezenlijken. Calderón vindt dat Latijns-Amerika het aantrekkelijker moet maken om in de regio te investeren. De president van Mexico sprak zich uit tegen protectionisme en riep de landen om de economieën verder open te stellen en het investeringsklimaat te verbeteren.

Brazilië


De Braziliaanse president Lula, de huidige voorzitter van Mercusor, neemt een middenpositie in. Maandag presenteerde hij nieuwe handelsverdragen van de Mercosur met India en de Zuidelijk Afrikaanse Douaneunie (SACU) en een uitbreiding van de handelsovereenkomst van het handelsblok met Chili. Op termijn zou ook Colombia daarvoor in aanmerking komen.
Brazilië heeft zich ten doel gesteld om de ongelijke groei in de regio aan te pakken. In dat kader kondigde Lula aan dat er een fonds beschikbaar dat krediet kan verstrekken aan kleine en middelgrote ondernemingen in de regio. Dit fonds heeft vooral als doel om de kleinere economieën van Paraguay en Uruguay te versterken.

Top van onderop


In Salvador, in het noorden van Brazilië, vond nog een andere Latijns-Amerikaanse top plaats, niet van politici, maar van gewone burgers. Zij riepen de Latijns-Amerikaanse regeringen op om de gevolgen van de economische crisis niet te laten betalen door arbeiders.
Volgens hen moet de Mercosur er voor zorgen dat maatschappelijke organisaties en bewegingen worden betrokken in het ontwikkelen van nieuw sociaal beleid. 
President Fernando Lugo van Paraguay, die over zes maanden het Mercosurvoorzitterschap overneemt van Lula, beloofde zich in te zetten voor een integratieproces met een menselijk gezicht, waarin gelijkheid prioriteit heeft.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.