Latijns-Amerika verenigt zich

Mexico gaat samenwerken met Brazilië bij de productie van ethanol. En nadat Chili en Bolivia bijna 30 jaar lang niets met elkaar te maken wilden hebben, lijken de twee buurlanden weer diplomatieke relaties aan te knopen. De beoogde toetreding van Venezuela tot het Latijns-Amerikaanse handelsblok Mercusor wordt dan weer vertraagd.
De Braziliaanse president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva en de conservatieve Mexicaanse president Felipe Calderón tekenden maandag een overeenkomst over de productie van biobrandstoffen, in het bijzonder ethanol uit suikerriet, en olie-exploratie op zee. ‘We willen de steun van Mexico om zo een wereldmarkt voor schone, goedkope en duurzame energie te creëren. Biobrandstoffen kunnen zorgen voor werk en inkomen, vooral op het platteland en onder de armen, zonder dat de voedselveiligheid gevaar loopt’, zei de Braziliaanse president.
Brazilië ligt ver voor op Mexico waar het gaat om ethanolproductie uit suikerriet. Mexico produceert 56 miljoen liter ethanol per jaar en het land importeert 164 miljoen liter, die gebruikt worden als toevoeging aan brandstof. Brazilië produceerde 17 miljard liter ethanol in 2006.

Petrobras


De Brazilianen hebben ook hun oog laten vallen op een strategische alliantie tussen staatsbedrijf Petrobras en Petróleos Mexicanos (PEMEX), dat te maken dreigt te krijgen met een daling in olieproductie. Petrobras, het grootste Braziliaanse bedrijf en een van de acht grootste oliebedrijven in de wereld en PEMEX, het tiende oliebedrijf in de wereld, tekenden een strategische alliantie voor diepzeeonderzoek. Brazilië heeft daarvoor de techniek in huis, Mexico niet.

Opnieuw diplomatieke relaties


Chili en Bolivia lijken binnen afzienbare tijd weer diplomatieke relaties aan te willen knopen. Bijna 30 jaar lang wilden de Zuid-Amerikaanse buurlanden officieel niets met elkaar te maken hebben omwille van een territoriaal conflict dat dateert uit 1883.
Bolivia heeft nooit de gevolgen van de Oorlog van de Stille Oceaan (1879-1883) verteerd, waarbij het met zijn provincie Antofagasta ook zijn enige uitweg naar zee aan Chili kwijtspeelde. Chili en Bolivia plannen hun betrekkingen weer te herstellen, nadat beide landen hun diplomatieke relaties in 1978 verbraken omdat het aanhoudende gebakkelei over de teruggave van het gebied hopeloos verzuurd waren geraakt.
Acht jaar lang al bewegen beide landen zich voorzichtig weer naar elkaar toe. Misschien herstellen La Paz en Santiago volgend jaar al hun betrekkingen, verklaarde Roberto Finot, de Boliviaanse consul-generaal in Chili, verleden week vrijdag. Na zijn uitspraken werd Finot echter meteen op het matje geroepen en ontslaan door Bolivia.
Vorig jaar is het toenaderingsproces in een hogere versnelling geschakeld. In juli 2006 ondertekenden de twee landen een gespreksagenda met 13 punten, waaronder ook de kwestie van toegang tot de Stille Oceaan voor Bolivia. Het eerste punt is ‘de ontwikkeling van wederzijds vertrouwen’. Dat voornemen heeft al tot een hele reeks historische ontmoetingen geleid tussen politici en hoge militairen van beide landen. De Boliviaanse president Evo Morales en Bachelet hebben elkaar in 2006 en de eerste helft van 2007 al negen keer ontmoet.

Venezuela en Mercusor nog niet op één lijn


De toetreding van Venezuela tot Mercusor als volwaardig lid, wordt ondertussen vertraagd. Volgens Eduardo Sigal, de Argentijnse staatssecretaris voor Economische Integratie in de Amerika’s en Mercosur, zit er schot in de besprekingen met Uruguay en Paraguay over het handelsliberaliseringsprogramma, maar de onderhandelingen met Argentinië en Brazilië zijn vastgelopen.
Het proces stagneerde om politieke en economische redenen, zegt Sigal, die Argentinië vertegenwoordigt in de onderhandelingen met Venezuela over de toetreding tot Mercosur. Het initiatief tot Mercosur werd in 1991 genomen door Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay.
Venezuela wil de besprekingen over handelskwesties past voortzetten als de parlementen van Brazilië en Paraguay het volwaardige lidmaatschap van Venezuela geratificeerd hebben. De parlementen van Argentinië en Uruguay deden dat al. Aan de andere kant doet Caracas “nauwkeurig onderzoek” naar de impact die de toestroom van producten uit Argentinië en Brazilië zal hebben op de landbouw en industrie in Venezuela, als de tarieven helemaal verdwenen zijn en de economische integratie daadwerkelijk begint”, zegt Sigal.

Complex proces


De continue oproep tot regionale integratie door de presidenten, in het bijzonder door Hugo Chávez van Venezuela, wekte eerder de indruk dat de opname van een nieuw lid een eenvoudige kwestie zou zijn. In de praktijk werd het een complex proces dat bij tijd en wijle op punt van instorten stond.
Chávez brengt deze week een kort bezoek aan Argentinië en Uruguay, in de hoop daarmee het proces weer op gang te brengen. Maandag ondertekenden Chávez en de Argentijnse president Néstor Kirchner in Buenos Aires een overeenkomst voor de bouw van een hergassingsfabriek in Argentinië voor vloeibar aardgas uit Venezuela.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.