Latijns-Amerika veroordeelt immigratiepolitiek EU

De presidenten van het Latijns-Amerikaanse handelsblok Mercosur hebben de Europese immigratiepolitiek scherp veroordeeld. Dat gebeurde tijdens hun halfjaarlijkse ontmoeting, die deze keer in Argentinië werd gehouden.
In een verklaring werd de Europese Terugkeerrichtlijn veroordeeld door de vaste leden Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay en de overige aanwezige landen, Chili, Bolivia, Colombia, Peru, Venezuela en Ecuador. De originele tekst van de verklaring, waarin alleen “diepe zorg” werd uitgesproken, werd op de valreep veranderd op verzoek van de Boliviaanse president Evo Morales.
De landen zeggen te betreuren dat de Europese landen, die in het verleden zelf migrantenstromen op gang hebben gebracht “op basis van historische wederkerigheid de gezamenlijke verantwoordelijkheid van landen van herkomst, doorgang en bestemming niet erkennen.”
De leiders wijzen op de “waardevolle bijdrage” die migranten leveren aan de ontwikkeling van de landen waar ze zich vestigen en pleiten voor een alomvattend beleid, met participatie van immigranten. Ze veroordelen ook de Europese tendens om migranten zonder geldige papieren te behandelen als criminelen.

Detentie


De Europese Unie keurde op 18 juni de Terugkeerrichtlijn goed. Europese landen hebben twee jaar om die richtlijn in hun nationale wetgeving te verwerken. De richtlijn geeft regeringen de mogelijkheid om migranten zonder papieren maximaal achttien maanden vast te houden, voordat ze worden uitgezet. In Nederland mogen illegalen nu nog onbeperkt worden vastgezet.
De Latijns-Amerikaanse landen benadrukken dat industrielanden een koers moeten varen die economische ongelijkheid tegengaat. Die economische ongelijkheid moedigt emigratie uit het Zuiden aan. Ze veroordeelden de hoge subsidies die boeren in het Noorden krijgen en die “de concurrentieverhoudingen verstoren”, en de beperkte openheid van de Europese markten voor producten uit ontwikkelingslanden.
President Tabaré Vázquez van Uruguay zei dat niemand voor zijn plezier emigreert. Mensen worden gedwongen, zei hij, verwijzend naar de tijd dat Europeanen in groten getale naar Latijns-Amerika kwamen. “Mijn grootouders kwamen uit Galicië in Spanje, Frankrijk en Italië. Ze werden met open armen ontvangen in alle landen in de regio.”
Morales, de eerste inheemse president in de geschiedenis van Bolivia, liet zich nog steviger uit. “Ze beweerden dat de indianen geen ziel hadden”, zei hij, refererend aan debatten in Europa na de ontdekking van de Amerika’s. “Maar waar is de Europese ziel?”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.